Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

«Ας αλλάξουμε νοοτροπία» από το 3ο Γυμνάσιο Πύργου.

Ένα ξεχωριστό βιντεάκι, αφιερωμένο στα άτομα με αναπηρία, δημιούργησαν με πολύ αγάπη, οι μαθητές της γ’ τάξης του 3ου Γυμνασίου Πύργου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Ένα βίντεο, στο οποίο οι μικροί δημιουργοί, επέλεξαν για πρωταγωνιστές σπουδαίους καλλιτέχνες οι οποίοι διέπρεψαν στο χώρο τους παρά την αναπηρία τους, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να περάσουν το μήνυμα ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να δημιουργήσουν σπουδαία επιτεύγματα, αρκεί όμως να τους δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες!

Το βιντεάκι αυτό, δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Αγωγής Υγείας που υλοποιείται στο σχολείο με θέμα τον «Κοινωνικό αποκλεισμό» από τις καθηγήτριες κ.κ. Ανδριάνα Ηλιοπούλου και Νικολία Μωραΐτη. Οι μαθητές της γ’ τάξης που συμμετείχαν στην δημιουργία του συγκεκριμένου βίντεο είναι οι: Κατερίνα Αγγελακοπούλου, Μιχάλης Αλεξάνδρου, Ναυσικά Αναγνωστάκη, Ξένια Βασιλοπούλου, Κωνσταντίνος Γκελντής, Σάρα Γκιούρα.

«Ας αλλάξουμε νοοτροπία»
Όπως οι ίδιοι δήλωσαν, τα άτομα με αναπηρία υφίστανται κοινωνικό αποκλεισμό καθώς δεν τους...  δίνονται οι ευκαιρίες που πρέπει από την επίσημη πολιτεία ώστε να μετέχουν ισότιμα στην κοινωνική ζωή. «Επιλέξαμε αποσπάσματα από ταινίες που πρωταγωνιστούν άτομα με κινητικές αναπηρίες (Άθικτοι και Soul Surfer), νοητική υστέρηση (Είμαι ο Σομ) και Αυτισμό (Ο άνθρωπος της βροχής, Τεμπλ Γκραντιν). Όλες οι ταινίες αναφέρονται σε υπαρκτά πρόσωπα και πραγματικές ιστορίες ζωής.
Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να αλλάξει η νοοτροπία όλων μας απέναντι στην αναπηρία. Πρέπει να μπούμε στην ιδιαιτερότητα του άλλου, να νιώσουμε όπως εκείνος, να μάθουμε να συνυπάρχουμε ισότιμα, να υπάρχει σεβασμός και κατανόηση.
Πρέπει να ξεφύγουμε από συμπεριφορές όπως ο οίκτος ή η αδιαφορία και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αλλάξει η κοινωνία, οι δομές της, οι νοοτροπίες, οι συμπεριφορές ώστε να οικοδομήσουμε έναν ισορροπημένο κόσμο για όλους τους ανθρώπους. Έναν κόσμο όπου όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να ζουν με αξιοπρέπεια, θα τους δίνεται η ευκαιρία να ασκούν και να αυξάνουν την αυτονομία τους καθώς θα εμπλέκονται σε αξιόλογες δραστηριότητες στον προσωπικό ιδιωτικό τους χώρο, αναπτύσσοντας την πολύπλευρη δυναμική τους».
Το μήνυμα τους
«Εμείς οι νέοι άνθρωποι ξεκινώντας από τη μικρή κοινωνία του σχολείου στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλους για μια κοινωνία όπως την ονειρευόμαστε. Μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις όπου βασική αρχή θα είναι ότι είμαστε όλοι ίσοι, είμαστε όλοι διαφορετικοί» είπαν και πρόσθεσαν ότι με το βίντεο τους αυτό, ήθελαν να δείξουν ότι τα άτομα με αναπηρία μπορεί να είναι χαρισματικά και να δημιουργήσουν σπουδαία επιτεύγματα όταν τους δίνονται οι κατάλληλες ευκαιρίες (όπως ο Μπετόβεν που ήταν κωφός αλλά έγραψε θεϊκή μουσική ή ο Αντρέα Μποτσέλι και ο Στήβ Γουόντερ που είναι υπέροχοι τραγουδιστές ενώ είναι τυφλοί).
Πηγή: Ilialive.gr