Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ.

Στο σχολείο μας είναι προγραμματισμένη για τη Πέμπτη 10 Απριλίου 2014 εθελοντική αιμοδοσία από τις μαθήτριες, τους μαθητές και τους καθηγητές. Με αυτή την αφορμή, δημοσιεύονται σήμερα οι φωτογραφίες από μια άλλη αιμοδοσία που είχαμε κάνει στις 10 Μαΐου 2012, όπως συνέβαινε κάθε χρόνο, εδώ και πολύ καιρό. Πρέπει να σημειωθεί, ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "ΛΑΪΚΟ" καταγράφεται κάθε φορά αυτή η ετήσια προσφορά ζωής των μαθητών μας και οποτεδήποτε χρειαστεί αίμα, αντλείται από εκεί. Να σημειωθεί επίσης, ότι εθελοντική αιμοδοσία γίνεται σε πολλές ΕΠΑΣ και λύκεια της χώρας. Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπει κανείς νέους ανθρώπους, να ανταποκρίνονται με χαρά σε ένα τέτοιο κάλεσμα ανθρωπιάς.

Από την αιμοδοσία λοιπόν της Πέμπτης, 10.05.2012 είναι οι φωτογραφίες που ακολουθούν.


Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Ο νεότερος καθηγητής στην ιστορία του σχολείου.


Στο σχολείο μας προσήλθε και ανέλαβε υπηρεσία στις 10 Φεβρουαρίου 2014 ο Φυσικοθεραπευτής κ. Αριστείδης Ντίντας, στη θέση της κ. Ζαχαρούλας Νταλέ που απεχώρησε. Ο Αριστείδης Ντίντας, ο οποίος διδάσκει για πρώτη φορά και είναι 23 ετών, σύμφωνα με όσα θυμούνται οι παλαιότεροι εκπαιδευτικοί, είναι ο νεότερος καθηγητής στην ιστορία του σχολείου που ανέλαβε υπηρεσία. Του ευχόμαστε Καλή Σταδιοδρομία.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Οι ΕΠΑΣ της Ελλάδος.

Έχουν μείνει πλέον λιγότερες από 100 μέρες λειτουργίας των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) στην Ελλάδα.  Κλείνει έτσι ένας κύκλος σπουδών, που ξεκίνησε φιλόδοξα το 2006 και για 8 σχολικές χρονιές έδωσε επαγγελματικά εφόδια σε χιλιάδες νέες και νέους. Η πολιτεία επέλεξε να μη δώσει συνέχεια σε αυτό το θεσμό. Το έργο όμως που παρήγαγαν όλες οι ΕΠΑΣ ήταν μεγάλο. Όπως μεγάλος ήταν και ο αριθμός τους ανά την Ελλάδα, πάνω από 100. Ένα μικρό αλλά αντιπροσωπευτικό δείγμα της σπουδαίας δουλειάς που έγινε πανελλήνια, μπορούμε να δούμε σε ένα βίντεο που επιμελήθηκε η Γεωργία Λουδάκη, για την ΕΠΑΣ Ρεθύμνου. Ένα μόλις λεπτό με εικόνες, που αντιπροσωπεύουν όμως επάξια τη δουλειά και τη μόρφωση στις ΕΠΑΣ όλης της Ελλάδος.  Κ.Σ.



Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Κινητοποίηση για τις διαθεσιμότητες.

Σήμερα Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014 έγινε μιά ακόμα μεγάλη συγκέντρωση και πορεία καθηγητών στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης των διαθεσιμοτήτων των Εκπαιδευτικών από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Αρκετοί καθηγητές της ΕΠΑΣ Ζωγράφου συμμετείχαν στη πορεία αυτή, συμπαραστεκόμενοι στο δικαιότατο αίτημα των καθηγητών να επανέλθουν στο φυσικό τους χώρο, στις αίθουσες των σχολείων τους.

Η πορεία μπροστά στη Βουλή των Ελλήνων

ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ.

Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014, μετά την επίδοση των ελέγχων στους μαθητές, κόψαμε τη παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη πίτα μας. Στη σεμνή τελετή, μάς τίμησαν με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος Ζωγράφου κ. Κωνσταντίνος Καλλίρης, ο Αντιδήμαρχος κ. Πέτρος Μαρίνης και η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής κ. Ιωάννα Τσιαπαρίκου. Παρόντες ήταν ακόμα ο πρόεδρος του 15μελούς Γιώργος Γκεντσόγλου, οι μαθητές Γιώργος Κοτσώνης και Γιώργος Παπαδόπουλος. Από τους παλιούς καθηγητές παρευρέθηκαν ο Χρήστος Γκλιάτης και ο Γιάννης Κορομανίδης. Τους 4 φύλακες που είναι σε διαθεσιμότητα εκπροσώπησε ο Άρης Φούκας. Τέλος μαζί μας ήταν, όπως κάθε μέρα, η Μαργαρίτα Παντιώρα, η Δήμητρα Παντιώρα και ο Άγγελος Αθανασιάδης.

Το κλίμα που επικράτησε ήταν αρκετά συγκινητικό, διότι η πίτα αυτή, η 27η από τότε που πρωτολειτούργησε η Σχολή, πρόκειται δυστυχώς να είναι και η τελευταία, αφού οι Επαγγελματικές Σχολές κλείνουν. Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτρη Λούρο που τράβηξε όλες τις φωτογραφίες.

Η 27η και τελευταία πίτα της Επαγγελματικής Σχολής Ζωγράφου
Ακουλουθούν στιγμιότυπα από αυτή τη βραδιά.

Πέντε βήματα για πιο εποικοδομητική χρήση του Διαδικτύου.

Όλοι μας χρησιμοποιούμε το Διαδίκτυο καθημερινά. Πολλές φορές όμως "κολλάμε" σε αυτό κάνοντας περισσότερα πράγματα από αυτά που είχαμε σχεδιάσει πριν καθήσουμε μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Έτσι, η μισή ώρα που αρχικά είχαμε προϋπολογίσει γίνεται μία, δύο, τρεις πολλές φορές. Το πρόβλημα προσλαμβάνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όταν αυτός που κάθεται μποροστά στην οθόνη είναι μία μαθήτρια ή ένας μαθητής. Είναι καθημερινό φαινόμενο στα σπίτια να βλέπουμε τους εφήβους κολλημένους για ώρες στο PC. O John M. Grohol  ασχολήθηκε με το θέμα αυτό και μας προτείνει 5 βήματα ώστε να γίνουμε πιο πειθαρχημένοι όταν χρησιμοποιούμε το υπέροχο αυτό εργαλείο που λέγεται Διαδίκτυο. Κ.Σ.

Του John M. Grohol

Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε την απόδοσή σας όταν είστε online, και να μειώσετε το άγχος που συχνά συνοδεύει την πολλαπλή παράλληλη εργασία και την υπερφόρτωση πληροφοριών,

Οι άνθρωποι είναι πλάσματα της συνήθειας, και η δύναμη της συνήθειας δεν είναι πουθενά πιο προφανής από τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότεροι από μας χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο.

Λίγοι από εμάς είναι αρκετά πειθαρχημένοι ώστε να συνδεθούν στο διαδίκτυο, να κάνουν ένα πράγμα, και να αποσυνδεθούν. Παρόλο που μπορεί να είναι διασκεδαστικό να ενημερώνει κανείς διαρκώς το λογαριασμό του στο Facebook, να έχει πρόσβαση επανειλημμένα στις διάφορες πηγές του ή να ασχολείται παράλληλα με διάφορες εργασίες όλο το 24ωρο, οι ερευνητές έχουν αρχίσει να τεκμηριώνουν το συναισθηματικό και ψυχολογικό τίμημα που πληρώνουμε για αυτό που κάνουμε.

Αλλά τα καλά νέα είναι ότι το να νιώθει κανείς κατεκυριευμένος και χαμένος στο ίντερνετ, δεν είναι αναπόφευκτη συνέπεια του να ζεις στην Εποχή του Διαδικτύου — μπορούμε να αλλάξουμε το πώς συμπεριφερόμαστε και το πώς αλληλεπιδρούμε όταν είμαστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο.

Κυκλοφοριακή Αγωγή & Οδική Ασφάλεια για μαθητές.

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α Αθήνας εστάλη στα σχολεία το ακόλουθο ηλεκτρονικό μήνυμα:

«Ηλεκτρονικά βιβλία Κυκλοφοριακής Αγωγής & Οδικής Ασφάλειας για μαθητές Β/θμιας Εκπ/σης»
              
              Σας γνωρίζουμε ότι τα παρακάτω ηλεκτρονικά βιβλία (e-books) του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, τα οποία δημιούργησαν το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), τα οποία είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας βάσει του υπ’ αρ. πρ. 109964/Γ7/20-10-2006 εγγράφου της Δ/νσης ΣΕΠΕΔ,   βρίσκονται αναρτημένα:
A)    Στην Ιστοσελίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, στο Τμήμα της Οδικής Ασφάλειας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
1.     Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια, Μαθητές Γυμνασίου
2.     Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια, Μαθητές Β’ Λυκείου
3.     Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια, Μαθητές Γ’ Λυκείου
Β)    Εναλλακτικά, στον Ιστότοπο του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ:
και μπορούν τα αξιοποιηθούν από τους Εκπαιδευτικούς για την ευαισθητοποίηση των μαθητών Β/θμιας Εκπ/σης σε θέματα Κυκλοφοριακής Αγωγής και Οδικής Ασφάλειας, καθώς και στο πλαίσιο υλοποίησης Προγράμματος Αγωγής Υγείας με σχετική θεματολογία.

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ


Το 3ο Συνέδριο για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο έλαβε χώρα σήμερα 6 Φεβρουαρίου 2014 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, οργανωμένο από την Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Του συνεδρίου προέδρευσε ο προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης και γνωστός στην ελληνική επικράτεια για τις επιτυχίες της υπηρεσίας, Ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης, μέχρι σήμερα έχουν αποτραπεί 888 αυτοκτονίες χάρη στην έγκαιρη επέμβαση. Επίσης, μιλώντας στην ελληνική τηλεόραση, ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, τη περίπτωση απαγωγής κοπέλας, η οποία εκρατείτο σε διαμέρισμα από 13 αλλοδαπούς και εξαιτίας της εισόδου της για μερικά λεπτά στο  Facebook μπόρεσε η Ελληνική Αστυνομία να την εντοπίσει και να την ελευθερώσει. Η στιγμή που ο Μανώλης Σφακιανάκης παρέδωσε το κορίτσι στους γονείς της θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη στη μνήμη του.

Παρ όλα αυτά, όπως επίσης ανέφερε ο κ. Σφακιανάκης, το διαδίκτυο είναι "98% θετικό" και μόνο "2% αρνητικό". Γι αυτό και ο ίδιος λέει ένα μεγάλο "ναι" στο Διαδίκτυο. Αρκεί να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας και ένα τέτοιο μέτρο πολύ χαρακτηριστικό, όπως ανέφερε, είναι η κάλυψη με ταινία της κάμερας που βρίσκεται ενσωματωμένη στον υπολογιστή. Είναι καθημερινό φαινόμενο η υποκλοπή της εικόνας του ανυποψίαστου χρήστη από παράνομο λογισμικό και εν συνεχεία η χρήση του υλικού για εκβιασμό.

Περισσότερα για την ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο ΕΔΩ.

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Ανακοίνωση

Τη Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014 θα δοθούν οι Έλεγχοι Προόδου του πρώτου τετράμηνου στις μαθήτριες και στους μαθητές του σχολείου μας. Μετά την επίδοση των ελέγχων θα κοπεί η πίττα του Συλλόγου των Καθηγητών.

 

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Ανακύκλωση λαδιού στο 4ο ΕΠΑΛ Αθήνας.

Από το Διευθυντή του 4ου Επαγγελματικού Λυκείου της Αθήνας, Γιάννη Πρίντεζη,  λάβαμε ενημερωτική επιστολή, με την οποία γνωρίζει σε μας αλλά και σε όλα τα σχολεία της Αθήνας, ότι στο σχολείο αυτό γίνεται συλλογή χρησιμοποιημένου λαδιού μαγειρικής από τηγάνισμα (τηγανόλαδου) με σκοπό τη παρασκευή βιοντίζελ και σαπουνιού. Πρόκειται ασφαλώς για ένα σπουδαίο παράδειγμα ανακύκλωσης. Η ΕΠΑΣ Ζωγράφου χαιρετίζει και συγχαίρει τους μαθητές του 4ου ΕΠΑΛ της Αθήνας.


Μην ανησυχείτε αν...


Μετάφραση: 

"Δίνοντας το ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ στα παιδιά"

Μην ανησυχείτε, αν τα ΠΑΙΔΙΑ δεν σας ΑΚΟΥΝΕ ποτέ. 
Αντίθετα να ανησυχείτε, διότι συνέχεια σας ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ...