Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Ένας παραδειγματικός Δάσκαλος

Όταν οι δύο σπουδαστές, σε αυτή την αμερικάνικη τάξη,  ήρθαν "φάτσα με φάτσα" αγριοκοιτώντας ο ένας τον άλλο, όλοι στη τάξη πίστεψαν ότι ένας καυγάς ανάμεσα τους ήταν αναπόφευκτος.

Όταν όμως ο δάσκαλος της τάξης αποφάσισε να επέμβη, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό που θα γινόταν μετά.

Ο τρόπος με τον οποίο ο δάσκαλος ζήτησε αυτοέλεγχο από τους δύο σπουδαστές και από τη τάξη ήταν αξιοθαύμαστος. Οι περισσότεροι στη θέση του θα είχαν μείνει σιωπηλοί ή θα είχαν στείλει τους σπουδαστές στο διευθυντή. Απεναντίας εκείνος διάλεξε να μπει αμέσως ανάμεσά τους και χρησιμοποιώντας τη λογική επισήμανε τη λάθος συμπεριφορά τους. Μίλησε με σκληρή γλώσσα για να δείξει τη σοβαρότητα του περιστατικού, το οποίο και χρησιμοποίησε για παράδειγμα απευθυνόμενος στη τάξη. Με τη συμπεριφορά του έδειξε αμέσως ποιός είναι το "αφεντικό" στη τάξη.

Υπολογίζεται ότι στην Αμερική κατ' έτος 160.000 μαθητές και σπουδαστές χάνουν το μάθημά τους γιατί φοβούνται ότι θα δεχθούν κάποιου είδους επίθεση από συμμαθητές τους. Υπολογίζεται επίσης ότι τα αμερικάνικα σχολεία στεγάζουν 2,1 εκατομμύρια θύτες και 2,6 εκατομμύρια θύματα σχολικου εκφοβισμού.

Τα πράγματα βέβαια κάθε άλλο παρά έτσι θα έπρεπε να είναι, όχι μόνο στην Αμερική αλλά παντού. Γιατί ο σχολικός εκφοβισμός υπάρχει σε όλες τις χώρες και φυσικά και στην Ελλάδα. Το σχολείο πρέπει πάντα να είναι χώρος που τα παιδιά αισθάνονται άνετα και συγκεντρώνονται στην εκπαίδευση και όχι στο πώς θα προστατεύσουν τον εαυτό τους.

Ένα θερμό χειροκρότημα λοιπόν στον δάσκαλο που πρωταγωνιστεί στο βίντεο που ακολουθεί. Αποτελεί έμπνευση για όλους.