Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Τρέχοντα θέματα

Αθ. Κονταξής
Από το Σχολικό Σύμβουλο Μηχανολόγων κ. Αθανάσιο Κονταξή εστάλη στα σχολεία το ακόλουθο μήνυμα σχετικά με τα συμβαίνοντα αυτή τη στιγμή στην εκπαίδευση. 

Οι «μαθητές του τελευταίου θρανίου» είναι αναγκαίο να έχουν πολλαπλές ευκαιρίες «επανεκκίνησης», με διαφοροποίηση διδασκαλίας, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Αυτό είναι περισσότερο απαραίτητο και εφικτό στις τάξεις μετάβασης (Α΄ Λυκείου,  Α΄ Γυμνασίου). Πως μπορούν να βοηθήσουν οι εργασίες και οι δραστηριότητες; Περισσότερα…

Ένα πλήρες εγχειρίδιο για τον Ψυκτικό Κύκλο ελεύθερο στο διαδίκτυο, με θεωρία και ασκήσεις, από τον συνάδελφο Νίκο Χονδράκη του 6ου ΕΠΑΛ Αθηνών, έρχεται να συμπληρώσει το προηγούμενο βιβλίο για τις εγκαταστάσεις Ψύξης. Περισσότερα...

Μια πρωτότυπη δράση με τίτλο «Βιωματική Ημέρα στο Επαγγελματικό Λύκειο» ζητάει μιμητές. Η δράση πραγματοποιείται από τα ΕΠΑΛ και το ΕΚ Ιλίου, με στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές της Γ τάξης των γυμνασίων τις ειδικότητες των ΕΠΑΛ, μέσα από απλές εργαστηριακές δραστηριότητες. Κατεβάστε τον Οδηγό και δείτε πρόσθετες ιδέες για προβολή του σχολείου σας. Περισσότερα...

Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ» 
Στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας «PARES»
Το PARES είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των Υπηρεσιών Απασχόλησης (Δημοσίων, Ιδιωτικών και μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα).
Η πιλοτική αυτή δράση, έχει ως στόχο τη βιώσιμη ένταξη νέων, αποφοίτων Σχολών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Τεχνικών Ειδικοτήτων (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ Μαθητείας, ΙΕΚ) στην αγορά εργασίας μέσα από τη συνεργασία μεταξύ των εταίρων και την υλοποίηση αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων. 
Στην ανωτέρω δράση συμμετέχουν οι εξής Εταίροι :
· ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), ως ο Δημόσιος Φορέας παροχής Υπηρεσιών Απασχόλησης και παροχής Εκπαίδευσης/Κατάρτισης με το θεσμό της Μαθητείας,
· η ManpowerGroup, ως Ιδιωτικός Φορέας παροχής Υπηρεσιών Απασχόλησης, 
· η MENON, ως ένα ευρωπαϊκό καινοτόμο και ερευνητικό δίκτυο που θα λειτουργεί ως εσωτερικός και ανεξάρτητος φορέας αξιολόγησης και
· η Praksis ως ΜΚΟ, που θα ενισχύσει τη διάδοση του έργου στους νέους και κυρίως τους NEETs (NeitherinEmployment, norinEducationandTraining).
Πιο συγκεκριμένα,

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Μία σάκα κρέμεται στον τοίχο. Πάνω στα διθέσια, πράσινα, ξύλινα θρανία βρίσκονται τετράδια, γόμες και μολύβια. Ενα αριθμητήριο στο περβάζι, ένα σφουγγάρι και ένα κουδούνι πάνω στην έδρα του δασκάλου. Και πολλά πολλά βιβλία. Αναγνωστικά από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σπάνιες εκδόσεις από τον 17ο και 18ο αιώνα και μετά. Πολλές είναι αθησαύριστες.

Σε ένα τριώροφο οίκημα στην οδό Τριπόδων 23 στην Πλάκα διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού. «Θέλουμε ένα Κέντρο ανοιχτό στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, αλλά και σε κάθε άτομο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον» λέει στην «Καθημερινή» η Ευαγγελία Κανταρτζή, σχολική σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πρόεδρος του ΕΚΕΔΙΣΥ, το οποίο έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη. Ο χώρος στην Πλάκα άνοιξε τις πύλες του την περίοδο των Χριστουγέννων για μια πρώτη γνωριμία με τα σχολεία, όμως τον Μάρτιο θα κάνει την επίσημη έναρξη λειτουργίας, υποδεχόμενος σχολεία με τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα και, φυσικά, όποιον θέλει να κάνει ένα ταξίδι στα μαθητικά χρόνια, τα δικά του και παλιότερων γενιών.

«Το σχολικό βιβλίο κουβαλάει μια μαγεία. Πάντα με συγκινούσε. Χρόνια τώρα μάζευα σχολικά βιβλία κάνοντας αρχή από τα αναγνωστικά των σχολικών μου χρόνων. Σε κάθε ταξίδι, μέσα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τα βήματά μου με πήγαιναν στα παλαιοβιβλιοπωλεία και η χαρά μου ήταν αμέτρητη όταν ανακάλυπτα τους δικούς μου θησαυρούς: κάποιο παλιό, παραπεταμένο, ξεσχισμένο, σκονισμένο, αλλά για μένα πολύτιμο σχολικό βιβλίο. Και οι σπουδές μου, μη συνειδητά πάντα, συνδέονται και αυτές με την έρευνα των σχολικών εγχειριδίων» αναφέρει η κ. Κανταρτζή.

Σαρωτικές αλλαγές στην Ελληνική Παιδεία

Σαρωτικές αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Τάσος Κουράκης, από το βήμα της Βουλής, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα το διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους στην εκπαιδευτική διαδικασία. 

Ο επανασχεδιασμός των αναλυτικών προγραμμάτων και των βιβλίων, η άμεση κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, η επαναλειτουργία των 50 καταργημένων ειδικοτήτων των Επαγγελματικών Λυκείων και η καθιέρωση της ελεύθερης πρόσβασης στα πανεπιστήμια εντάσσονται, μεταξύ άλλων, στο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας.

Η οργάνωση δημόσιας, δωρεάν, δημοκρατικής, υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης είναι ο στόχος για τον οποίο εργάζεται η κυβέρνησή μας, όπως τόνισε ο κ. Κουράκης στην ομιλία του στη Βουλή. «Αποσκοπούμε στην άμβλυνση των μορφωτικών ανισοτήτων που έχουν τη ρίζα τους στις κοινωνικές-ταξικές ανισότητες, καθώς και στην απάλειψη των κάθε λογής διακρίσεων από το θεσμικό πλαίσιο αλλά και την καθημερινότητα της εκπαίδευσης», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας. Προς την κατεύθυνση αυτήν, σχεδιάζονται τα εξής:

- Να ευθυγραμμιστεί το θεσμικό πλαίσιο με όσα ορίζονται από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, συμπεριλαμβάνοντας τους μαθητές με αναπηρία στο σχολείο για όλους.

- Επαναφορά με αναβαθμισμένη μορφή της ενισχυτικής διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.

- Ανάπτυξη της διαπολιτισμικής και αντιρατσιστικής εκπαίδευσης και των τάξεων υποδοχής.

- Εκπόνηση προγραμμάτων στήριξης του μαθητικού πληθυσμού και των αντίστοιχων σχολικών μονάδων που αφορούν ευάλωτες ομάδες νέων.

- Ενίσχυση της εκπαίδευσης των ελληνοπαίδων του εξωτερικού.

- Ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των μουσουλμανοπαίδων της Θράκης, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα σχολικής εγκατάλειψης, να διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβασή τους σε όλες τις βαθμίδες και τύπους της δημόσιας εκπαίδευσης και να διασφαλιστεί η επιστημονική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που διδάσκουν σε αυτήν την πληθυσμιακή κατηγορία. Παράλληλα, θα μπει τέλος στην πολιτική καταργήσεων και συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, ενώ εξετάζεται η επαναλειτουργία σχολικών μονάδων που καταργήθηκαν, στη βάση παιδαγωγικών και κοινωνικών κριτηρίων.
...

Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

ΝΕΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΙΕΚ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

Ανακοινώθηκαν οι νέες ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στα δημόσια ΙΕΚ κατά το εαρινό εξάμηνο 2015, εφ' όσον βεβαίως υπάρχουν οι ανάλογες αιτήσεις.

Στο ΙΕΚ Ζωγράφου οι νέες ειδικότητες είναι:

1. ΒΟΗΘΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
2. ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
3. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΜΑΚΙΓΙΑΖ
4.ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

5. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
6. ΒΟΗΘΟΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
7. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΩΝ
8. ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΩΝ

Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!

Η Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου (Safer Internet Day) διοργανώνεται από το INSAFE (Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης) για 12η συνεχή χρονιά, σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Φέτος, η μέρα αυτή «γιορτάζεται» την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015.
 
Το σύνθημα του φετινού εορτασμού είναι «Όλοι μαζί, για ένα καλύτερο Διαδίκτυο !» (Let’s create a better internet together) και έχει στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των «online» τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο.
 
Περισσότερα ΕΔΩ

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Πώς ένας καλός δάσκαλος γίνεται καλύτερος

Τα πιο κάτω 10 κωδικοποιημένα βήματα βοηθούν στο να εξελίσσεται καθημερινά ένας δάσκαλος και από καλός να γίνεται καλύτερος και στο τέλος σπουδαίος.

1. Δημιουργείστε στερεές σχέσεις .

Η μάθηση επιφέρει προσωπικές και κοινωνικές αλλαγές. Παρομοίως, η δημιουργία προσωπικών και κοινωνικών σχέσεων συνεισφέρει στην ακαδημαϊκή βελτίωση του δασκάλου. Οι προσωπικές σχέσεις πρέπει να αναπτύσσονται μεταξύ όλων των μελών της σχολικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων και των γονέων.

2. Συνεχής προσπάθεια για βελτίωση

Ως δάσκαλος παίζεις πολλούς ρόλους: συνάδελφος, προϊστάμενος, εκπονητής σχεδίων, αναμεταδότης κουτσομπολιών, φίλος. Καταϊδρωμένος από την προσπάθεια να βελτιώσεις την απόδοσή σου, έχεις την προσδοκία να γίνεις καταξιωμένος λειτουργός, με προσήκουσα εμπειρία. Τα περισσότερα πανεπιστημιακά προγράμματα, πέρα από βασικές γνώσεις δεν σου προσφέρουν καμία εμπειρία, καθώς στοχεύουν στο πώς θα σταθείς στη σχολική τάξη αποκτώντας τις βασικές γνώσεις, οι οποίες πιθανόν να έχουν, εν τω μεταξύ, απαξιωθεί, καθώς δεν αντικαταστάθηκαν από άλλες σύγχρονες. Οι Μεγάλοι Δάσκαλοι ψάχνουν ακατάπαυστα, όχι για πιο αποτελεσματικούς και ανατρεπτικούς τρόπους διδασκαλίας, αλλά για να κατανοήσουν τις αποχρώσεις, τις μικροδιαφορές, που θα έκαναν τη διδασκαλία τους αποδοτικότερη.