Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ


 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ» 
Στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας «PARES»
Το PARES είναι μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αφορά στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των Υπηρεσιών Απασχόλησης (Δημοσίων, Ιδιωτικών και μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα).
Η πιλοτική αυτή δράση, έχει ως στόχο τη βιώσιμη ένταξη νέων, αποφοίτων Σχολών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Τεχνικών Ειδικοτήτων (ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ Μαθητείας, ΙΕΚ) στην αγορά εργασίας μέσα από τη συνεργασία μεταξύ των εταίρων και την υλοποίηση αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων. 
Στην ανωτέρω δράση συμμετέχουν οι εξής Εταίροι :
· ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), ως ο Δημόσιος Φορέας παροχής Υπηρεσιών Απασχόλησης και παροχής Εκπαίδευσης/Κατάρτισης με το θεσμό της Μαθητείας,
· η ManpowerGroup, ως Ιδιωτικός Φορέας παροχής Υπηρεσιών Απασχόλησης, 
· η MENON, ως ένα ευρωπαϊκό καινοτόμο και ερευνητικό δίκτυο που θα λειτουργεί ως εσωτερικός και ανεξάρτητος φορέας αξιολόγησης και
· η Praksis ως ΜΚΟ, που θα ενισχύσει τη διάδοση του έργου στους νέους και κυρίως τους NEETs (NeitherinEmployment, norinEducationandTraining).
Πιο συγκεκριμένα,
το έργο στοχεύει στην υποστήριξη για ομαλή και βιώσιμη μετάβαση 200 ανέργων αποφοίτων των Επαγγελματικών Σχολών Μαθητείας, ΕΠΑΛ ή ΙΕΚ τεχνικών ειδικοτήτων, στην αγορά εργασίας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι άνεργοι θα υποστηριχθούν με κατάλληλες υπηρεσίες αξιολόγησης, εργασιακής συμβουλευτικής και ανάπτυξης / αναβάθμισης δεξιοτήτων. 
Συμπληρωματικά, η ένταξή τους στο εργασιακό περιβάλλον θα υποστηριχθεί κατά το Α’ τρίμηνο της απασχόλησης, μέσα από συμβουλευτικές υπηρεσίες προς εργοδότη και νέο εργαζόμενο.
Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη δράση είναι Πιλοτική, με περιορισμένους πόρους, το πρόγραμμα υλοποιείται κατά κύριο λόγο στους εργοδότες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής και στη Θεσσαλονίκη.
Στόχος του έργου είναι η παραμονή σε κανονική θέση εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, τουλάχιστον του 30% των ωφελουμένων, τουλάχιστον για 6 μήνες μετά την τοποθέτησή τους. Όλες οι φάσεις του έργου θα καταγραφούν και θα αξιολογηθούν μέσω ειδικών δεικτών, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο Μοντέλο για την ομαλή μετάβαση των νέων από το σχολείο στην αγορά εργασίας.
Τα αναμενόμενα οφέλη από τη συγκεκριμένη Δράση είναι τα παρακάτω:  
  • · Τοποθέτηση τουλάχιστον 60 νέων, αποφοίτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης τουλάχιστον για έξι (6) μήνες σε κανονικές θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.
  • Ενίσχυση του κύρους και της αποδοχής της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης από την κοινωνία και την αγορά εργασίας.
  • Ενημέρωση των αποφοίτων τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης για τη δυνατότητα μετατροπής των θέσεων πρακτικής άσκησης σε βιώσιμες θέσεις απασχόλησης.
  • Συμμετοχή και υποστήριξη των εργοδοτών στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων, καθώς μέσα από ένα δομημένο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να εκτιμήσουν τις γνώσεις και δεξιότητες των ωφελουμένων νέων.
  • Συμμετοχή των Γραφείων Διασύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ΟΑΕΔ στη διαδικασία επιλογής, αξιολόγησης και παροχής συμβουλευτικής στους αποφοίτους καθώς και στη μετάβαση τους στην αγορά εργασίας.
  • Απόκτηση τεχνογνωσίας για τον ΟΑΕΔ μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και καλών πρακτικών που θα προκύψουν από τη συνεργασία με τους εταίρους του πιλοτικού προγράμματος.
Περισσότερες λεπτομέρειες και ΑΙΤΗΣΕΙΣ εδώ: www.simaxiagiatinergasia.gr