Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Γόμα: ένα όργανο που κάνει ζημιά

Ο Guy Claxton, καθηγητής στο Kings College του Λονδίνου ισχυρίζεται πως η γόμα - το λαστιχένιο αυτό εργαλείο των μαθητικών χρόνων - είναι "ένα όργανο που κάνει τελικά ζημιά". Ο καθηγητής γνωστικής ψυχολογίας ανέφερε στην Daily Telegraph πως οι γόμες "δημιουργούν μια κουλτούρα ντροπής για το λάθος. Είναι ένας τρόπος να λέμε ψέμματα στον κόσμο, αναφέροντας 'δεν έκανα κάποιο λάθος. Το έκανα σωστά από την πρώτη στιγμή'".

Όπως δηλώνει ο Claxton, είναι καλύτερα να αγκαλιάσουμε τα λάθη μας, γιατί αυτό συμβαίνει στο πραγματικό κόσμο. "Η παρατήρηση των λαθών που κάνει ένα παιδί είναι ιδιαίτερα σημαντική για την καλή διδασκαλία. Οι δάσκαλοι πρέπει να παρατηρούν όλες τις προσπάθειες των παιδιών, ώστε να μπορούν να τα κατευθύνουν".

Το βασικό επιχείρημα του καθηγητή, που προκάλεσε αναταραχή στα σχολεία, είναι πως με το να πιέζουμε τα παιδιά να αρνηθούν τα λάθη τους, αποτυγχάνουμε να τα προετοιμάσουμε για τον πραγματικό κόσμο, όπου λάθη μπορούν να γίνουν και να επιφέρουν και τις ανάλογες συνέπειες.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Βασικής Εκπαίδευσης δεν βρήκε την ιδέα και τόσο κακή, τονίζοντας όμως πως η τελείως απαγόρευση θα αποτελούσε υπερβολικό μέτρο.

Από το: BBC