Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΞΑΝ.


Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΣΙΜΗ, Εκπαιδευτικού της ΕΠΑΣ Ζωγράφου.

"Τα σχολεία χθες 11 Σεπτέμβρη, άνοιξαν για τους μαθητές και ο καθιερωμένος αγιασμός ήταν στην ημερήσια διάταξη. Συνήθως η έναρξη της σχολικής  χρονιάς είναι ένα κομβικό γεγονός για τους μαθητές για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για τους γονείς, γιατί σηματοδοτεί το καινούργιο το ελπιδοφόρο το ξεκίνημα τέλος πάντων, μιας νέας δημιουργικής   προσπάθειας όλων για κάτι καλύτερο από το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς όμως η φετινή σχολική χρονιά, δεν ξεκίνησε με...
τους καλύτερους οιωνούς για την παιδεία μας. 15000 λιγότεροι καθηγητές στα σχολεία λόγω απολύσεων και διαθεσιμότητας, σχολεία που κλείνουν ή στην καλύτερη των περιπτώσεων συγχωνεύονται με άλλα, μαθητές των Επαγγελματικών λυκείων και Επαγγελματικών σχολών δεν μπορούν να ακολουθήσουν την ειδικότητα που είχαν σχεδιάσει αρχικά να ακολουθήσουν ( ειδικότητες υγείας πρόνοιας και εφαρμοσμένων τεχνών), και αναγκάζονται ή να αλλάξουν με το στανιό και εκβιαστικά ειδικότητα ή να οδηγηθούν στην αδηφάγα ιδιωτική παραπαιδεία, γονείς σε κατάσταση απελπισίας λόγω της οικονομικής καταστροφής που έχει επέλθει στη χώρα μας από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών, μια κοινωνία γενικώς σε κατάσταση παραφροσύνης. 

Τίποτα συνεπώς δεν προϊδεάζει μια ομαλή σχολική χρονιά. Από τη Δευτέρα οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας της δευτεροβάθμιας της τριτοβάθμιας αλλά και της ιδιωτικής εκπαίδευσης ξεκινούν απεργίες. Οι απεργίες αυτές δεν έχουν το στενό συντεχνιακό χαρακτήρα άλλων τέτοιου είδους κινητοποιήσεων, είναι απεργίες που πρέπει να της στηρίξει όλη η ελληνική κοινωνία, γιατί υπερασπίζονται αυτοί οι αγώνες την δημόσια εκπαίδευση που είναι δικαίωμα του έλληνα πολίτη να την έχει και υποχρέωση της πολιτείας να την προσφέρει σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας. 

Αντί οι κυβερνώντες να απειλούν και να συκοφαντούν τον αγώνα των ελλήνων εκπαιδευτικών θα ήταν προτιμότερο να σιωπούν και να προσπαθήσουν να δώσουν λύση στα προβλήματα που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει. Τα σκοτεινά βλέμματα και η ζωγραφισμένη αγωνία στα πρόσωπα των μαθητών των εκπαιδευτικών και των γονιών τους την ημέρα του αγιασμού, είναι η αποτύπωση της σημερινής ζοφερής πραγματικότητας στην πατρίδα μας. 

Αυτή τη στιγμή κανείς  δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει, δεν είδε δεν μπορεί να κάνει κάτι για την αναστροφή αυτής της εικόνας. Κανένας αύριο δεν μπορεί να ζητάει τα ρέστα από τους άλλους για την καταστροφή που έρχεται σαν τσουνάμι, όταν ό ίδιος στέκεται απαθής αδιάφορος και αποστασιοποιημένος. Σήμερα η αλληλεγγύη μεταξύ όλων των εργαζομένων είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία και επιβεβλημένη, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά, ο καθένας μόνος του δεν θα πετύχει απολύτως τίποτα, η ιστορία αυτό το έχει αποδείξει."

 «Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα»

Γιώργος Κασίμης   12/9/2013