Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΛΕΞΙΑ.




Η δυσλεξία είναι μια γενική έννοια που περιλαμβάνει δυσκολίες των παιδιών ή να διαβάσουν κανονικά ή να γράψουν κανονικά ή να ορθογραφήσουν ή να αναπτύξουν τη συνηθισμένη μαθηματική σκέψη των συνομήλικων τους.

Όσο νωρίτερα διαγνωστεί, τόσο αποτελεσματικότερη είναι η παρέμβαση ώστε να φτάσουν τα παιδιά αυτά στο επίπεδο των υπόλοιπων συμμαθητών της τάξης τους. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα δυσλεκτικά παιδιά και αυτό για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η δυσλεξία δεν φαίνεται εύκολα στα πρώτα χρόνια και συγχέεται με τη πλημμελή προετοιμασία στα μαθήματα. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα δυσλεκτικά παιδιά προσεγγίζουν τη γνώση με δικό τους τρόπο, με τον οποίο πρέπει να "συμπλεύσει" ο δάσκαλος ακολουθώντας διαφορετικό μονοπάτι από αυτό των υπόλοιπων μαθητών.

Δυστυχώς στην Ελλάδα πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές δεν έχουν την ενδεδειγμένη παιδεία για να βοηθήσουν αυτούς τους μαθητές. Τα δυσλεκτικά παιδιά εκτός από τη διαφορετική μαθησιακή προσέγγιση, χρειάζονται επιπλέον - και αυτό είναι το σημαντικότερο - πολύ αγάπη και μεγάλη τόνωση της αυτοπεποίθησής τους, ώστε να μη αισθάνονται ότι είναι στο περιθώριο της τάξης.

Μια περιεκτική προσέγγιση στο θέμα αυτό φαίνεται στη διπλανή εικόνα.  Κ.Σ.