Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ


Με επιτυχία διοργανώθηκε χθες 26/6/2014 η καθιερωμένη γιορτή του σχολείου με την απονομή των πτυχίων στους τελειόφοιτους σπουδαστές. Το αμφιθέατρο γέμισε ασφυκτικά, παρά τη μεγάλη ζέστη. Στους σπουδαστές διαβάστηκε ένα κείμενο σχετικά με την αξία και τη σημασία της ημέρας, εν συνεχεία δόθηκαν ευχαριστηριακοί αναμνηστικοί φάκελοι στους ωρομισθίους καθηγητές του σχολείου μας και μετά έφτασε η ώρα που περίμεναν δύο χρόνια οι σπουδαστές, η ώρα της συγκομιδής των κόπων τους και της απονομής των πτυχίων τους. Πράγματι, 2-3 καθηγητές κάθε τμήματος καλούσαν ονομαστικά ένα-ένα σπουδαστή και μία-μία σπουδάστρια για να παραλάβουν το φάκελό τους που περιελάμβανε το πτυχίο τους, τρία φωτοαντίγραφα, τον έλεγχο με τους βαθμούς όλου του έτους, ένα οδηγό εύρεσης εργασίας και το καθιερωμένο αναμνηστικό από το σχολείο που φέτος ήταν το DVD με φωτογραφίες και βίντεο από την επίσκεψη του σχολείου στο μουσείο της Ακρόπολης.

Για μια ακόμα φορά, οι καθηγητές του σχολείου εύχονται στα τελευταία παιδιά που αποφοίτησαν από την Επαγγελματική Σχολή Ζωγράφου ΚΑΛΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ.

Ακολουθεί το κείμενο που διαβάστηκε για την σημασία της χθεσινής ημέρας:

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ

Αγαπητοί χθεσινοί σπουδαστές και σημερινοί τελειόφοιτοι της Σχολής μας,
αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες εκπαιδευτικοί, αγαπητοί καλεσμένοι μας.

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε όλοι μια μέρα συγκομιδής. Οι μεν τελειόφοιτοι σπουδαστές μας για να δούν στο πτυχίο τους την συγκομιδή των κόπων και της κούρασης δύο ετών. Οι δε εκπαιδευτικοί για να δούμε στα χαρούμενα πρόσωπα σας την συγκομιδή των δικών μας κόπων για να σας προσφέρουμε επαγγελματικά εφόδια.

Το σημερινό αποτέλεσμα είναι – όπως πάντα συμβαίνει στη ζωή -  συνδυασμός πολλών...
παραγόντων. Πρώτα απ’ όλα, είχαμε στη διάθεση μας από τη πολιτεία ένα υπέροχο κτίριο και ένα πλήρη εξοπλισμό. Είχαμε στο πλευρό μας το Δήμο Ζωγράφου ο οποίος διανέμει δίκαια τα χρήματα του κράτους στα σχολεία του Δήμου. Στο σχολείο είχαμε μόνιμους εκπαιδευτικούς με μεγάλη εμπειρία στην ειδικότητά τους αλλά και πολύχρονη πείρα στην εκπαίδευση ώριμων ανθρώπων που επέστρεψαν στα θρανία γιατί κατάλαβαν ότι η γνώση είναι η δύναμη της ζωής. Ευτυχήσαμε φέτος, όπως και τις άλλες χρονιές, να προστεθούν στο έμψυχο δυναμικό μας άξιοι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί με όρεξη, μεράκι, καλή διάθεση και πολύ χαμόγελο. Δεν ξεχνάμε τούτη την ώρα ούτε φυσικά τους ανθρώπους που μας βοήθησαν στη καθαριότητα αλλά και στη φύλαξη αυτού του χώρου. Δεν ξεχνάμε ούτε τον άνθρωπο του κυλικείου ο οποίος, σε διπλό ρόλο μαθητή και λειτουργού του κυλικείου μας υπενθύμιζε καθημερινά ότι όποιος θέλει και έχει στόχο, όλα τα μπορεί. Αρκεί να θέλει.

Όλοι λοιπόν έβαλαν από ένα λιθάρι για να έχουμε τη σημερινή συγκομιδή. Σήμερα είναι  μια μέρα που τη ζωή σας τη χωρίζει στα δυό. Πριν και μετά το πτυχίο. Μόνο που πρέπει να γνωρίζετε κάτι σημαντικό. Το πτυχίο που θα πάρετε στα χέρια σας δεν εξαργυρώνει από μόνο του την επιτυχία. Ο αγώνας της επιβίωσης συνεχίζεται. Σας δίνει όμως την ώθηση για να συνεχίσετε το ταξίδι της γνώσης και της αυτογνωσίας που δεν τελειώνει ποτέ.

Λένε ότι κάποιος ξέρει πού πηγαίνει όταν θυμάται από πού έρχεται. Σήμερα που ως απόφοιτοι της Επαγγελματικής Σχολής Ζωγράφου θα ανοίξετε πανιά για νέες προκλήσεις, αναλογιστείτε την εμπειρία των σπουδών σας. Και μαζί μ’ αυτή και τους ανθρώπους που σας στήριξαν: τους καθηγητές σας, τους φίλους και συγγενείς σας και φυσικά τους γονείς σας και μοιραστείτε μαζί τους τη χαρά για την απόκτηση αυτού του πτυχίου.

Θα θέλαμε να μας θυμόσαστε με μια γλυκιά νοσταλγία, όπως θα σας θυμόμαστε και μεις που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ούτε τους πρώτους  ούτε τους τελευταίους μαθητές μας. Γιατί, δυστυχώς, ναι, είσαστε η τελευταία φουρνιά των Επαγγελματικών Σχολών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Το υπέροχο αυτό ταξίδι άρχισε το 1977 και κράτησε μέχρι σήμερα, 26 Ιουνίου 2014. Η πολιτεία θεώρησε σωστό να κλείσει αυτές τις σχολές. Οι εκπαιδευτικοί θα μετατεθούμε στα Επαγγελματικά λύκεια. Θα κρατήσουμε όμως για πάντα στις καρδιές μας τις μνήμες από τα ώριμα παιδιά που με μουτζουρωμένα χέρια και φορώντας ακόμα τη φόρμα εργασίας, με νυσταγμένα μάτια, μετά από οκτάωρο δουλειάς, “καπάκι” ερχόντουσαν στο σχολείο μας. Για να πάρουν ένα πτυχίο σαν το σημερινό.

Αγαπητοί τελειόφοιτοι, συγχαρητήρια για τον καλό αγώνα σας και καλή επιτυχία στην εργασία και στη ζωή.