Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

"Ένας άνθρωπος δεν είναι, με τη πραγματική έννοια του όρου, άνθρωπος, αν δεν μορφωθεί"
Horace Mann

Η αξία της δια βίου μόρφωσης






Από το βιβλίο...

Ζήσε τη ζωή που σου αξίζει

Linda Elder, Richard Paul
μετάφραση: Αθανάσιος Κατσικερός
Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, 2012


Αναδείξτε τη καλλιέργεια του πνεύματος και της σκέψης σας σε μία από τις σημαντικότερες αξίες σας. Καταρτίστε ένα διά βίου πρόγραμμα μάθησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας σας. Μελετήστε τη συμπεριφορά σας. Αποκαλύψτε τις αντιφάσεις και τις ανακολουθίες σας. Μελετήστε τη συμπεριφορά των άλλων. Παρατηρήστε πόσο συχνά η άγνοια εκλαμβάνεται σαν γνώση και το αυθαίρετο ως φυσιολογικό και καθολικά αποδεκτό. Συνειδητοποιήστε τη ρηχότητα του να είναι κανείς απλώς διάσημος ή κοινωνικά αναγνωρισμένος. Αποφύγετε τα πομπώδη λόγια και τις περιττές τελετουργίες. Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι κάθε μέρα θα διαβάζετε και θα μαθαίνετε κάτι. Συνειδητοποιήστε ότι η γνώση νέων πραγμάτων και η ενσωμάτωση τους σε όσα ήδη γνωρίζετε καλά είναι το κλειδί για να μορφωθείτε πραγματικά και να γίνετε πιο λογικός. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στις σημαντικές ιδέες και σκέψεις. Επιδιώξτε τη συναναστροφή με ανθρώπους που θέλουν να αναπτύξουν τη σκέψη τους. Δημιουργήστε μια καλή βιβλιοθήκη και συμπεριλάβετε σε αυτή βιβλία των μεγαλύτερων σύγχρονων, αλλά και παλαιότερων, στοχαστών.

Παρά το γεγονός ότι στις μέρες μας είναι πολλοί εκείνοι που κάνουν μακροχρόνιες σπουδές, οι αληθινά μορφωμένοι άνθρωποι είναι ελάχιστοι, γιατί οι περισσότεροι, αντί να αφομοιώσουν τις πραγματικά σημαντικές ιδέες, συγκροτούν ένα κλειστό σύστημα πεποιθήσεων που υπερασπίζονται σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Έτσι, οι απόψεις τους δεν εξελίσσονται, με αποτέλεσμα να περιορίζονται στο στενό ορίζοντα της σκέψης τους. Το γεγονός αυτό τους κάνει να στραφούν είτε στη βελτίωση ορισμένων τεχνικών ικανοτήτων σχετικά με τη  εργασία τους είτε σε διάφορα ανούσια χόμπυ. Οι άνθρωποι αυτοί δεν διαθέτουν τις πνευματικές ικανότητες και τα χαρακτηριστικά ενός αληθινά μορφωμένου ατόμου.

Για να γνωρίσετε βαθιά ένα αντικείμενο, πρέπει να προσεγγίσετε τη διαδικασία της γνώσης ως μια δια βίου μάθηση και όχι ως τη παρακολούθηση μιας σειράς μαθημάτων στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο με σκοπό να αποκατασταθείτε επαγγελματικά. Πρέπει να κατανοήσετε το αληθινό νόημα της διαδικασίας αυτής και να την επιλέξετε συνειδητά.

    Στρατηγικές αυτοεκπαίδευσης:
  1. Μελετήστε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Διαβάστε καθημερινά κάτι που να διευρύνει το πνευματικό σας ορίζοντα και να σας μυεί σε νέες και σημαντικές ιδέες. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στα μεγάλα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και φιλοσοφίας. Μην περιορίζετε το ενδιαφέρον σας στα σύγχρονα έργα. Μάθετε τις "ιδέες" των μεγάλων αιρετικών.
  2. Γίνετε ο ίδιος ιστορικός, οικονομολόγος και κοινωνιολόγος. Δεν θα καταφέρετε να μορφωθείτε πραγματικά αν δεν αποκτήσετε σημαντικές γνώσεις στους τομείς της ιστορίας, της οικονομίας και της κοινωνιολογίας. Η κατανόηση των όσων συμβαίνουν στο κόσμο μας προϋποθέτει τη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς ανά τους αιώνες και την εξέταση των σχετικών προτύπων αλλά και των συνεπειών τους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσφύγετε σε ιστορικές πηγές που αντικρούουν την εθνοκεντρική ερμηνεία, η οπόια κυριαρχεί στις απόψεις των περισσότερων λαών. Εκτός αυτού, πρέπει να συνειδητοποιήσετε τον αυθαίρετο χαρακτήρα πολλών κοινωνικών κανόνων και συμβάσεων, αλλά και να μάθετε να διακρίνετε τους πανανθρώπινους ηθικούς κανόνες από τις μεταβλήτες κοινωνικές νόρμες και τα ταμπού. Η συγκρότηση μιας καλά θεμελιωμένης κοσμοθεωρίας θα σας επιτρέψει να αντιμετωπίσετε με κριτικό πνεύμα τα διεθνή γεγονότα αλλά και τις "παράλογες" για ορισμένους κοινωνικές πρακτικές άλλων εθνών και λαών. Με το καιρό θα γίνετε ένας ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος.
  3. Υιοθετήστε τις αρχές της κριτικής σκέψης, οποίες αποτελούν το πυρήνα της πνευματικής εξέλιξης κάθε ανθρώπου.