Σάββατο 24 Μαΐου 2014

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ, 6 ΜΑΪΟΥ 2014.

ΣΤΙΣ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ του 1865 έγινε η θεμελίωση του πρώτου Μουσείου της Ακρόπολης, σε χώρο νοτιοανατολικά του Παρθενώνα. Με έκταση μόλις 800 τ.μ. το κτήριο αποδείχθηκε γρήγορα ακατάλληλο να στεγάσει τα ευρήματα των μεγάλων ανασκαφών της Ακρόπολης που άρχισαν το 1886.

Την ανάγκη για τη δημιουργία ενός νέου Μουσείου της Ακρόπολης
Η είσοδος του Νέου Μουσείου
διατύπωσε πρώτος ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον Σεπτέμβριο του 1976, οριοθετώντας και τον χώρο στον οποίο τελικά κτίστηκε το νέο Μουσείο. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έθεσε ως αναγκαιότητα για την Ελλάδα, την κατασκευή ενός νέου Μουσείου που θα διέθετε όλες τις απαραίτητες τεχνικές εγκαταστάσεις για τη συντήρηση των ανεκτίμητων έργων της Ελληνικής τέχνης και όπου θα μεταφέρονταν τα γλυπτά του Παρθενώνος, οι Καρυάτιδες και όσα γλυπτά βρίσκονταν στις αποθήκες του παλαιού Μουσείου.

Για τους λόγους αυτούς, διεξήχθησαν δύο αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί το 1976 και το 1979. Το 1989 η Μελίνα Μερκούρη, που ως Υπουργός Πολιτισμού ταύτισε την πολιτική της με τη διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, κίνησε ένα νέο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ακυρώθηκαν μετά την αποκάλυψη μιας μεγάλης οικιστικής περιοχής στο οικόπεδο Μακρυγιάννη που χρονολογείται από τους προϊστορικούς ως τους βυζαντινούς χρόνους. Η ανασκαφή έπρεπε να ενταχθεί μέσα στο Νέο Μουσείο.

Το 2000, ο Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης (ΟΑΝΜΑ) ανακοίνωσε πρόσκληση για συμμετοχή σε ένα νέο διαγωνισμό, ο οποίος ήταν σύμφωνος με τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός ο διαγωνισμός τελεσφόρησε και απένειμε το πρώτο βραβείο στον Bernard Tschumi με τον Μιχάλη Φωτιάδη.

ΣΗΜΕΡΑ, το νέο Μουσείο της Ακρόπολης είναι στο σύνολό του 25.000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ., δέκα φορές μεγαλύτερους από ότι στο παλιό Μουσείο. Το νέο Μουσείο προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που απαιτούνται από ένα παγκόσμιο μουσείο του 21ου αιώνα.

Η ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ Σχολή Ζωγράφου, από το 2009 που έγιναν τα εγκαίνια, επισκέπτεται ανελλιπώς κάθε χρόνο το υπέροχο και λουσμένο στο Ατττικό Φως Μουσείο. Οι μαθητές της έχουν ευτυχήσει όλα αυτά τα χρόνια, να χαίρονται τη ξενάγηση ενός χαρισματικού ανθρώπου, της Ιωάννας Τσακιράκη (ioannaguide@yahoo.com).

Από την εφετεινή - και τελευταία - επίσκεψη, είναι τα δύο βίντεο που ακολουθούν και με τα οποία, όποιος δεν έχει ακόμα επισκεφθεί το χώρο, μπορεί να πάρει μια ιδέα του κτιρίου, των εκθεμάτων και της μοναδικής θέας του Παρθενώνα.

PHOTO-SHOW

VIDEO

 Τέλος, οι φωτογραφίες της επίσκεψης είναι εδώ...