Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

5 Οκτωβρίου: Παγκόσμια μέρα των εκπαιδευτικών.

Στις 5 Οκτωβρίου 1966 η UNESCO έστειλε προς όλα τα Κράτη – Μέλη του ∆ιεθνούς Οργανισμού τις «Συστάσεις» της, που αφορούσαν τη θέση (επίπεδο, status) που θα έπρεπε να έχουν οι εκπαιδευτικοί σε όλες τις χώρες. Από τότε, η 5η Οκτωβρίου καθιερώθηκε από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών, με σκοπό να προβληθεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα. 


Ο φετινός εορτασμός, που συνδιοργανώνει η UNESCO μαζί με τους Εταίρους της (ILO, UNDP, UNICEF και Education International), έχει ως σύνθημα «A Call for Teachers», (σε ελεύθερη απόδοση, «Έκκληση για τους Εκπαιδευτικούς») και επικεντρώνεται στα εξής σημεία:

1. Να εξασφαλιστεί η αριθμητική επάρκεια των Εκπαιδευτικών, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις.

2. Να εξασφαλιστεί η ποιοτική αναβάθμιση των Εκπαιδευτικών με α) ενίσχυση της αρχικής (εισαγωγικής) εκπαίδευσης και κατάρτισής τους, β) με συνεχή επιμόρφωση και γ) με διαρκή υποστήριξη του επιστημονικού και παιδαγωγικού τους έργου.

3. Να εξασφαλιστούν κατάλληλες συνθήκες εργασίας και ικανοποιητικές αποδοχές, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν ανεμπόδιστα, χωρίς περισπασμούς και αγωνίες, να επιτελούν το λειτούργημά τους.

4. Να δίδονται στους εκπαιδευτικούς τα απαραίτητα κίνητρα ώστε να προάγονται συνεχώς.

5. Να ενισχυθεί η κοινωνική αναγνώριση και αποδοχή του έργου τους.