Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard (ΚΕΣ) λειτουργεί τα τελευταία πέντε χρόνια στο Ναύπλιο ως σταθμός του αντίστοιχου Κέντρου του Harvard στην Ουάσιγκτον και ως κόμβος του διεθνούς δικτύου του πανεπιστημίου αυτού στην Ευρώπη. Σκοπός του ΚΕΣ είναι η μελέτη και ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής «παιδείας». Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του ΚΕΣ, η οποία είναι ανοικτή σε ερευνητές, παρέχει πρόσβαση στις δεκάδες ψηφιακές βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Harvard.

 Απευθυνόμενο στην εκπαιδευτική κοινότητα, ιδιαίτερα στους μαθητές, το κέντρο θα ήθελε να ενημερώσει για ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο έχει σχεδιαστεί μαζί με καθηγητές από τις βιβλιοθήκες του Κέντρου στην Ουάσιγκτον και στο Harvard. Το πρόγραμμα «Εισαγωγή στα Ψηφιακά Εργαλεία Γνώσης. Η Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών», το οποίο πραγματοποιείται εδώ και τρία χρόνια με επιτυχία στις εγκαταστάσεις του Κέντρου στο Ναύπλιο, συνεχίζεται και εφέτος.

Απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κυρίως σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην εισαγωγή των μαθητών στην ψηφιακή τεχνολογία και τις σύγχρονες μεθόδους με τις οποίες διαδίδεται η γνώση από ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως το Harvard και το ΚΕΣ.

Γνωστοποιείται λοιπόν στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η πρόσκληση...
συμμετοχής στη δραστηριότητα αυτή, η οποία προσφέρεται χωρίς καμία χρηματική ή άλλη υποχρέωση στους συμμετέχοντες μαθητές και τα σχολεία τους. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει ήδη αναρτήσει πληροφορίες για το πρόγραμμα αυτό στη διαδικτυακή Εκπαιδευτική Πύλη e-yliko, (http://e-yliko.sch.gr), ως προτεινόμενη εκπαιδευτική δραστηριότητα για τα σχολεία τα οποία επισκέπτονται την Πελοπόννησο και συγκεκριμένα το Ναύπλιο.

Το κέντρο προσβλέπει στη συνεργασία σας και στην ανταπόκριση των σχολείων.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου, ενώ
προσαρμόζεται και διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων μαθητών. Το πρόγραμμα υλοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια και σε αυτό το διάστημα φιλοξενήθηκαν περίπου 4.000 μαθητές, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Κέντρο από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών εκδρομών τους στο Ναύπλιο.

Στόχος του Προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες τον τρόπο λειτουργίας μιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης. Επισκεπτόμενοι οι μαθητές το Κέντρο με τη συνοδεία εκπαιδευτικών θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την Ψηφιακή Βιβλιοθήκη “Γεώργιος Δ. Βερναρδάκης” του Κέντρου, η οποία είναι πύλη ηλεκτρονικής πρόσβασης στις εκτενείς βιβλιογραφικές πηγές του Harvard. Η πύλη αυτή αποτελεί μοναδικό εργαλείο για καθηγητές, φοιτητές, μαθητές και ευρύτερα ερευνητές, καθώς προσφέρει πρόσβαση σε όλες τις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες και βάσεις δεδομένων του Πανεπιστημίου Harvard.

Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος)
Πανεπιστήμιο Harvard
Παλαιό Δημαρχείο, Πλατεία Φιλελλήνων και οδός Όθωνος, 21 100 Ναύπλιον
+30 27520 47030 tel | +30 27520 47039 fax |

http://greece.chs.harvard.edu | chsnafplion@mail.chs.harvard.edu