Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Σεραφείμ Κερασιώτης και Φώτης Δανάσκος.

Του Κ. Σταφυλά.

Στην Ελλάδα μας αρέσει η εύκολη διατύπωση κακής κριτικής, ενώ ταυτόχρονα μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαινέσουμε τις καλές προσπάθειες και να πούμε δυό καλές κουβέντες για τις όποιες, λίγο ή πολύ, αξιόλογες δράσεις των συμπολιτών μας. Η πρόσφατη τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα 2.122 εκπαιδευτικών αποτέλεσε το πεδίο όπου σημειώθηκαν πολλές τέτοιες αξιολογότατες δράσεις, αντιδράσεις, κινητοποιήσεις, τοποθετήσεις και συγγραφές σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Σε αυτή τη μεγάλη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών ξεχώρισαν λίγο περισσότερο δύο άνθρωποι.
 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...


Η σχολική χρονιά που πέρασε (2012-2013), λόγω έλλειψης καθηγητών, ήταν πολύ δύσκολη για πολλά τεχνικά σχολεία, ανάμεσα σε αυτά και η ΕΠΑΣ Ζωγράφου. Ιδιαίτερα για την Επαγγελματική Σχολή του Ζωγράφου, για επιπλέον λόγους...
 
Ξεκίνησε με την απώλεια ενός καλού συναδέλφου στις 3 του Οκτώβρη, συνεχίστηκε με ένα ατυχές περιστατικό στην εορτή για την 28η Οκτωβρίου, και μετά, καθ' όλους τους μήνες μέχρι το Μάϊο, η έλλειψη αναπληρωτών καθηγητών και η αγωνία αν τελικά θα μπορέσουν οι μαθητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, δημιούργησε μια, άνευ προηγουμένου, αρνητική ατμόσφαιρα στο σχολείο. Και στο τέλος, μόλις το σχολείο έκλεισε για τις θερινές διακοπές, εξερράγη και η μεγάλη βόμβα στα θεμέλια της τεχνικής εκπαίδευσης με τη γνωστή κατάργηση πολλών ειδικοτήτων σπουδών και τη ταυτόχρονη διαθεσιμότητα των καθηγητών που τις δίδασκαν.

Κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης χρονιάς, ταυτόχρονα με τα προαναφερθέντα προβλήματα, υπήρχε παράλληλα και ένα άλλο μεγάλο ανοικτό μέτωπο. Αναφέρομαι στη προετοιμασία του νομοθετήματος για το νέου τύπου τεχνικό λύκειο. Το νέο τεχνικό σχολείο, που τρία χρόνια τώρα αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων και που πλησίαζε πλεόν η στιγμή να περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων.

Εδώ ακριβώς λοιπόν, μια ομάδα εκπαιδευτικών έκανε μια μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να έχει παρουσία, λόγογνώμη, και συμβολή στη προετοιμασία του νομοσχεδίου του νέου τεχνικού λυκείου.

Σε αυτή τη μεγάλη ομάδα, δύο άνθρωποι ξεχώρισαν για τον καλό αγώνα που έδωσαν. Ο ένας είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΟΛΤΕΕ), Σεραφείμ Κερασιώτης, μαθηματικός και διευθυντής στο 2ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου.

Ο δεύτερος άνθρωπος, με τον οποίο μάλιστα είχα τη τιμή να υπηρετώ στο ίδιο σχολείο, είναι ο Φώτης Δανάσκος, Φυσιοθεραπευτής στην ΕΠΑΣ Ζωγράφου, και εκλεγμένος Ταμίας της ΟΛΤΕΕ.

Και οι δύο αυτοί άνθρωποι, όλη τη χρονιά που πέρασε, έκαναν αναρίθμητες συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, τόσο για την επίλυση σχολικών προβλημάτων όσο και κυρίως για το τι μέλλοι γενέσθαι με το νέο τεχνικό λύκειο. Σε επισκέψεις τους στο υπουργείο, ερωτήσεις έκαναν αλλά απαντήσεις δεν έπαιρναν. Επισκέφτηκαν σχολεία, μιλώντας για τα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις. Επικοινωνούσαν με όμορα σχολεία σε όλη την επικράτεια, είτε διαδικτυακά είτε επί τόπου, αφουγκραζόμενοι τις δύσκολες - εφέτος - καταστάσεις που ζούσαν τα τεχνικά σχολεία παντού. Συνέγραψαν άψογα (για Οσκαρ) επικοινωνιακά δελτία τύπου, εξηγώντας με επιχειρήματα τις λογικές θέσεις τις ομοσπονδίας. Και όταν, τέλος, εξερράγη η μεγάλη βόμβα στα θεμέλια της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με τη κατάργηση ειδικοτήτων και τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, έφτασαν μέχρι το βήμα της Βουλής των Ελλήνων μιλώντας στην επιτροπή των οικονομικών υποθέσεων. Ο ένας στο βήμα και ο άλλος στα θεωρεία. Παντού παρόντες. Από την ομιλία αυτή είναι και η πιο κάτω σύνδεση:

 
Ένα άλλο "παρών" που έδωσαν οι δύο αυτοί άνθρωποι, είναι σε μια συνέντευξη που έδωσαν στην ιστοσελίδα "Ανεξάρτητος και Διπλωματικός Παρατηρητής". Στη συνέντευξη αυτή, μιλάει και μια ακόμα εκπαιδευτικός, που έκανε και αυτή σπουδαία προσπάθεια όλη τη χρονιά για την ειδικότητα της Αισθητικής. Πρόκειται για την υποδιευθύντρια της ΕΠΑΣ Ζωγράφου, Ευγενία Ψαρρά, η οποία περιγράφει τα συναισθήματά της, τώρα που μπορεί να είναι μακρυά από τους μαθητές της (όλοι ελπίζουμε προσωρινά). Από τις συνεντεύξεις αυτές είναι και η παρακάτω σύνδεση:

 
Ακόμα και μετά τη ψήφιση από τη Βουλή οι προσπάθειες συνεχίστηκαν. Την Τρίτη 30 Ιουλίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, συνάντηση του Υφυπουργού Παιδείας κ. Συμεών Κεδίκογλου με αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ο.Λ.Τ.Ε.Ε.). Οι εκπρόσωποι των καθηγητών με τον πλέον έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, μετέφεραν στον κ. Υφυπουργό την αγανάκτηση, το θυμό και την οργή που διακατέχει ολόκληρη την εκπαιδευτική κοινότητα.

Το τέλος λοιπόν, όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα (ας ελπίζουμε προς το παρόν), δεν ήταν καλό. Ένα σωρό ειδικότητες έφυγαν από το τεχνικό σχολείο. Αυτό όμως δεν μειώνει καθόλου το τιτάνιο αγώνα που έδωσαν ο Σεραφείμ Κερασιώτης και ο Φώτης Δανάσκος. Η προσπάθεια τους, αποτελεί παράδειγμα για όλους μας.  ΚΣ

 

Σεραφείμ Κερασιώτης

 

Ευγενία Ψαρρά και Φώτης Δανάσκος