Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΑΣ

Τα σχολεία, ακόμα κι όταν κλείσουν, παραμένουν ζωντανά μέσω των εκπαιδευτικών που τα υπηρέτησαν. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί, όπου και αν βρεθούν, αναπολούν τις παλιές καλές ημέρες, ανταλλάσσουν μηνύματα, βρίσκονται μεταξύ τους σε όμορφες παρέες.

Ενίοτε γεννιούνται και μερικές καλές ιδέες. Σαν αυτή της καλής συναδέλφου Παναγιώτας Σύψα. Η οποία σχεδίασε ένα Αστέρι στο οποίο συμπεριέλαβε έλα τα μικρά ονόματα των καθηγητών που υπηρέτησαν στην Επαγγελματική Σχολή Ζωγράφου.

Την ευχαριστούμε γι αυτή τη σπουδαία ιδέα και της ευχόμαστε να είναι πάντα καλά.

Το Αστέρι της ΕΠΑΣ Ζωγράφου

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Απολογιστικό συνέδριο για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας


Παρουσία του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκου Φίλη πραγματοποιήθηκε σήμερα 16 Οκτωβρίου 2015 το απολογιστικό συνέδριο, της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής (Κ. Ε. Ε. ) των Πράξεων «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού».
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γ.Γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νικόλαος Σταματόπουλος και ο Διευθυντής Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Εμμανουήλ Σφακιανάκης ως Εκπρόσωποι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Εκπρόσωπος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, και η Εκπρόσωπος Συνηγόρου του Παιδιού, Μαρία Τσαγκάρη.  
Η υλοποίηση του προγράμματος ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα, με χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, και είχε ως στόχο την αποτίμηση των δράσεων για την διαχείριση, αντιμετώπιση και την πρόληψη του φαινομένου της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.
Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν εκτενώς τα ευρήματα που προέκυψαν από την καταγραφή των περιστατικών σχολικής βίας από τα σχολεία της χώρας, όπως και οι απαντήσεις από τα ερωτηματολόγια τα οποία κλήθηκαν να συμπληρώσουν ανώνυμα και ηλεκτρονικά 3. 682 μαθητές της πρωτοβάθμιας και 31. 602 της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
Στο ερώτημα για την ασφάλεια ή ανασφάλεια στο Σχολείο η πλειοψηφία των μαθητών (ποσοστό 70%) δηλώνει ότι αισθάνεται «ασφάλεια» στο Σχολείο. Σε μικρό ποσοστό (5,5%,) οι μαθητές δηλώνουν ότι αισθάνονται «ανασφάλεια» στο σχολείο. 
 Για το αν έχεις αντιληφθεί αν κάποιος/α συμμαθητής/τρια σου έχει πέσει θύμα εκφοβισμού ή βίας από άλλα παιδιά του σχολείου; η πλειοψηφία των μαθητών (ποσοστό 65%) δηλώνει ότι έχει παρακολουθήσει bullying συμμαθητών/τριών του. Ένα αισθητό ποσοστό (28%) δηλώνει ότι ποτέ δεν έχει παρακολουθήσει bullying συμμαθητών/τριών του. 
Στο ερώτημα αν έχεις ασκήσει βία; Η πλειοψηφία των μαθητών (ποσοστό 66%) δηλώνει ότι ποτέ δεν έχει ασκήσει βία. Όμως ένα αξιοσημείωτο ποσοστό (29%) δηλώνει ότι έχει ασκήσει βία από σπάνια έως πολύ συχνά. 
«Το φαινόμενο της βίας και του εκφοβισμού είναι σύνθετο, και στην εκδήλωσή του εμπλέκει μια σειρά παράγοντες, ξεκινώντας από ατομικά χαρακτηριστικά και το οικογενειακό περιβάλλον, φτάνοντας μέχρι τη βία που προκαλούν οι κοινωνικές ανισότητες, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, αλλά και η προβολή βίαιων συμπεριφορών από τα ΜΜΕ και το Διαδίκτυο» τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, όσο οξύνεται η οικονομική και κοινωνική κρίση, τόσο μακραίνει και η <μαύρη λίστα> της βίας και του εκφοβισμού, ενώ προστίθενται πλέον και νέες μορφές, όπως αυτή του ηλεκτρονικού bullying. » Διαπίστωσε επίσης ότι «η έκταση που έχουν πάρει τα περιστατικά βίας και εκφοβισμού στα σχολεία μας, επιτάσσει την άμεση κινητοποίηση όλων και πρώτα και κύρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας». 
Ο υπουργός θεωρεί κρίσιμο θέμα της πρόληψης επειδή «το φαινόμενο της βίας θα μπορέσει να χτυπηθεί αποτελεσματικότερα, μόνο αν πετύχουμε να αλλάξουμε το κλίμα στο σχολείο, ώστε μέσα από τη συνολική του λειτουργία και πρόγραμμα να μπολιάζει τα παιδιά με τις αξίες της ανοχής, του σεβασμού, της συνεργασίας, της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας».
Πρόθεσή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι «η αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, μέσα από ένα σοβαρό και ειλικρινή διάλογο που θα καταλήξει, την άνοιξη, σε ένα ευρέως αποδεκτό σχέδιο». 
Ο υπουργός απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους τους κάλεσε να πάρουν ενεργά μέρος «σ’ αυτό το διάλογο, ώστε να διαμορφώσουμε εκείνο το σχολείο που θα γίνει ανάχωμα στη βία. Να διαμορφώσουμε το σχολείο στο οποίο η επιταγή «όλοι ίσοι-όλοι διαφορετικοί», με ό,τι αυτή συνεπάγεται, δεν θα μπαίνει εμβόλιμα στο πρόγραμμα, αλλά θα αποτελεί μία από τις κεντρικές του ιδέες».
Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διευκρίνισε ότι:  «στόχος δεν είναι να μετατρέψουμε τα σχολεία σε δικαστήρια, ούτε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σε εισαγγελείς που απαγγέλλουν κατηγορίες και επιβάλλουν ποινές. Η βία δεν αντιμετωπίζεται με αυταρχισμό και ποινολόγια. Σκοπός μας είναι να διαμορφώσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο που να προλαμβάνει τα φαινόμενα βίας και όταν δεν το καταφέρνει, να στηρίζει τον μαθητή-θύμα, χωρίς όμως να εξοστρακίζει και να εγκλωβίζει τον μαθητή-θύτη». 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των μελών της σχολικής κοινότητας ενώ τέθηκαν προς συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις και επιπρόσθετες παρεμβάσεις προς τη βέλτιστη πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Την επιμέλεια και την επεξεργασία της περιγραφής και της εκτίμησης των αποτελεσμάτων της έρευνας συνυπογράφουν ο Βασίλης Νικολόπουλος, (Προϊστάμενο της Μονάδας Β1 /ΕΥΕ ΕΔ) που υλοποίησε το έργο και η Βασιλική Αρτινοπούλου (Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Προέδρου της ΚΕΕ). 
Ο απολογισμός επικεντρώθηκε σε θέματα που αφορούν στην ευρύτερη υλοποίηση του προγράμματος, καθώς και στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού και στην επιμόρφωση στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών. Ήδη κατά τη διάρκεια του προγράμματος επιμορφώθηκαν σχετικά 9. 000 περίπου εκπαιδευτικοί και στελέχη εκπαίδευσης.
Για την ομιλία του Υπουργού πατήστε εδώ.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

"ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ"

ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΗΣ

Της Μαρίας Κατσουνάκη, από την "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"

Οι βάσεις εισαγωγής, οι σχολές με τη μεγαλύτερη πτώση ή άνοδο, οι φετινοί αριστούχοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, πρόσωπα ευτυχισμένα, λαμπερά, κόποι που αποδίδουν, δουλειά, πείσμα, μέθοδος, επιμονή.

Λέξεις και εικόνες των ημερών, εκτιμήσεις που επιστρέφουν με συνέπεια κάθε χρόνο, άρρηκτα συνδεδεμένες με την τελετουργία των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Φέτος, εκτός από τον Ζυλιέν, μετανάστη από την Αφρική με τα 18.500 μόρια, ή τον Γιώργο, τον Κωνσταντίνο, την Ηλιάννα, τον Πάρη με τα πάνω από 19.500 μόρια, που γνωρίζουν τα τελευταία 24ωρα τη δημοσιότητα των αριστούχων, υπάρχει και η Ιωάννα. Δύο χρόνια μεγαλύτερη από τους άλλους υποψήφιους γιατί πέρασε στο ΤΕΙ Λογοθεραπείας στην Πάτρα με την τρίτη προσπάθεια.

Η δική της διαδρομή μοιάζει όσο και διαφέρει από την αντίστοιχη των συνομήλικων της σε πολλά σημεία. Στην Α΄ Δημοτικού παρουσίασε μια μαθησιακή δυσκολία. Δεν έγραφε σωστά, κολλούσε τα γράμματα ή τα ανακάτευε, μπέρδευε τους αριθμούς, κουραζόταν εύκολα. Η μητέρα της, σε συνεργασία με τη δασκάλα που το επισήμανε κι εκείνη, άρχισε να αναζητεί τις αιτίες. Γιατροί, ψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι. Η εκτίμηση όλων ήταν ότι πρόκειται για ένα πολύ έξυπνο και ικανό παιδί. Μόνο στο ΚΔΑΥ (Κέντρα Διάγνωσης, Αξιολόγησης, Υποστήριξης, υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας που ασχολείται με μαθητές που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) γνωμάτευσαν ότι το παιδί έχει χαμηλή νοημοσύνη. Το ειδικό σχολείο που επέλεξαν οι γονείς και ένα κέντρο για αυτιστικά παιδιά έφερε αντίθετα αποτελέσματα.

Ετσι η μητέρα της αποφάσισε να τη στηρίξει για να έχει μια «κανονική» ζωή. Επιστράτευσε όλη την ευρηματικότητά της, με υπολογιστές ή χρωματιστά ξυλάκια, για να μάθει η Ιωάννα αριθμητική. Διάβαζε ώρες μαζί της, απαντώντας σε κάθε δυσκολία που αντιμετώπιζε, επινοούσε τρόπους για να τη βοηθάει να εμπεδώνει τα μαθήματά της. Η μητέρα, το πρωί εργαζόταν σε ιδιωτική εταιρεία, με ένα ωράριο απαιτητικό, που πολλές φορές την κρατούσε στη θέση της ώς αργά το απόγευμα. Ζούσαν δε, μετά το διαζύγιο, αποκλειστικά με τον μισθό της, τρία άτομα. Εκείνη και τα δύο παιδιά της, το δεύτερο αγόρι, σπουδάζει ήδη στο Πολυτεχνείο της Πάτρας.

Η Ιωάννα συνέχισε· πήγε γυμνάσιο και ύστερα σε ΕΠΑΛ Βρεφονηπιοκόμων. Δεν ήταν τίποτα απρόσκοπτο. Κέρδιζε κάθε βήμα της με κόπο και πείσμα. Κάθε φορά που έπεφτε, κάποιες φορές γιατί οι άλλοι δεν την εμπιστεύονταν (δεν θα ξεχάσει το 19 που έγραψε στη Βιολογία και έγινε 8, γιατί ο καθηγητής ήταν πεπεισμένος ότι αντέγραψε...), είχε ένα χέρι, της μητέρας της, να τη βοηθάει να ορθοποδήσει. «Εγώ είμαι εδώ», της έλεγε.

Κάπως έτσι, η Ιωάννα, με τις «σύνθετες μαθησιακές δυσκολίες» αποφάσισε να προσπαθήσει να δώσει εισαγωγικές, ενώ παράλληλα πήγαινε στο δημόσιο ΙΕΚ της Πάτρας (όπου ήταν ήδη ο αδελφός της) συνεχίζοντας την ειδίκευση του ΕΠΑΛ. Διάβασε εντατικά, ήταν ταμένη στον σκοπό της γιατί «πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει και τα άλλα παιδιά». Τα κατάφερε.

Χθες, η μητέρα της, η Π., ήθελε, μέσα στη μεγάλη χαρά της, να απευθυνθεί και σε άλλους: «Κάθε παιδί έχει χαρίσματα. Μου στοιχίζει πολύ να ακούω γονείς να αποκαλούν "άχρηστα" τα παιδιά τους. Δεν είναι. Εμείς τα κάνουμε. Με την Ιωάννα ασκήθηκα κι εγώ στην υπομονή. Απέκτησα ηρεμία».

Ο κόσμος των εισαγωγικών εξετάσεων, με τις βουτιές ή τις πτήσεις των βάσεων, συντίθεται κυρίως από δεκάδες διαφορετικές ιστορίες ζωής. Κάθε υποψήφιος διαγράφει τη δική του πορεία. Η Ιωάννα χρειάστηκε να προσπαθήσει πολύ για να αποτελέσει κρίκο σε μια αλυσίδα ομοιόμορφη, υπενθυμίζοντας ότι καμία ταχύτητα δεν είναι κεκτημένη. Οσο η επιτυχία δίνει χαρά τόσο και η αποτυχία πεισμώνει. Η δικαίωση είναι θέμα χρόνου. Αρκεί, κάποιος να σου λέει «εγώ είμαι εδώ».

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2015

ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟ ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ


«Ευχαριστώ την Ελλάδα που με στήριξε. Ευχαριστώ όλους εδώ στην Κόνιτσα, που με βοήθησαν να σταθώ στη ζωή και να προχωρήσω».

Με αυτά τα λόγια, ο 20χρονος Ζυλιέν, που «δραπέτευσε» από την Αφρική τον Νοέμβριο του 2011 και σήμερα είναι πρώτος εισακτέος στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πειραιά με 18.500 μόρια, μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον δικό του προσωπικό αγώνα στη νέα πατρίδα του, όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί την Ελλάδα.

Τα τελευταία τρία χρόνια ο Ζυλιέν διαμένει στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων Προσφύγων της Κόνιτσας. Η χαρά του ξεχειλίζει και τη μοιράζεται μαζί μας. «Θέλω να αφιερώσω αυτή την επιτυχία στους γονείς και τα αδέλφια μου, που δεν υπάρχουν πια στη ζωή» λέει και προσπαθεί να κρύψει τα δάκρυα που κυλούν από τα μάτια του.

Όταν έφτασε στην Ελλάδα ήταν 16 χρόνων. Τον πρώτο καιρό αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες. Ως «παράνομος μετανάστης», έμεινε για τρεις μήνες στα κρατητήρια του Έβρου και στη συνέχεια περιπλανήθηκε στο κέντρο της Αθήνας, ώσπου τον Οκτώβριο του 2012, με εισαγγελική παραγγελία, φιλοξενήθηκε στο Κέντρο της Κόνιτσας.

Οι υπάλληλοι του Κέντρου θυμούνται πως τότε ο Ζυλιέν δεν μίλαγε ελληνικά, ήταν πάντα θλιμμένος, σκεπτικός και το μοναδικό αίτημά του ήταν να πάει σε σχολείο. Οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να εγγράψουν τον νεαρό πρόσφυγα από την Αφρική, στο ΕΠΑΛ της Κόνιτσας.

«Οι γονείς μου, πάντα μού έλεγαν ότι το πιο σημαντικό στη ζωή είναι η παιδεία. Εγώ αυτό το κράτησα» εξηγεί ο Ζυλιέν, όταν τον ρωτάμε για τη θέλησή του να συνεχίσει στο σχολείο, που απρόσμενα είχε διακόψει στην πατρίδα του, αλλά και για τη δύσκολη ελληνική γλώσσα, την οποία με επίπονες και επίμονες προσπάθειες κατάφερε να μάθει.

Όπως αναφέρει, το Κέντρο της Κόνιτσας, από την πρώτη στιγμή, καθώς η καθηγήτρια-φιλόλογος Γιάννα Νίκου του παρέδιδε μάθημα Ελληνικών τα απογεύματα.

Στις περισσότερες κουβέντες του, ο Ζυλιέν επικαλείται τον Θεό, στον οποίο όπως μας αποκαλύπτει, προσεύχεται καθημερινά. Πάνω στο γραφείο του, μας δείχνει την Καινή Διαθήκη, «φυλαχτό» από τη μητέρα του, πριν την αποχωριστεί για πάντα, βίαια.

Οι άνθρωποι της Κόνιστας λένε πως πολλές φορές είδαν τον Ζυλιέν να ανηφορίζει με τα πόδια το βουνό και να πηγαίνει στην Μονή Στομίου, το ησυχαστήριο του Αγίου Παϊσιου.

Το ΕΠΑΛ της Κόνιτσας ήταν για τον νεαρό μία οικογένεια, γιατί, όπως μας περιγράφει, οι συμμαθητές και οι καθηγητές του τον αγκάλισαν από την πρώτη στιγμή. Ήταν ο πρώτος μαθητής στην τάξη, κάθε χρόνο, και το απολυτήριό του γράφει 19,8.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Ζυλιέν έκανε αίτηση για χορήγηση προσφυγικού ασύλου. «Θέλω να νιώθω ασφαλής και να έχω διεθνή προστασία, σύμφωνα με τη συνθήκη της Γενεύης. Θέλω να προχωρήσω για να γίνω χρήσιμος και σημαντικός άνθρωπος για την κοινωνία. Να προσφέρω, όσο μπορέσω, στην Ελλάδα που με βοήθησε» είναι η απάντησή του στο ερώτημα για το πώς βλέπει τώρα το μέλλον του.

Τον ελεύθερο χρόνο του, ο νεαρός ζει με αναμνήσεις από την οικογένεια που έχασε και τον τόπο του. Γιός πολιτικού, αν και γύρισε σελίδα στη ζωή, δεν διαγράφει από τη μνήμη του τον αγώνα του πατέρα του και των συμπατριωτών του για τη δημοκρατία.



Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

ΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ




Οι επισκέψεις στα μουσεία είναι μια καλή ιδέα για εκπαιδευτικές επισκέψεις των σχολείων. Ένα μουσείο που αξίζει κανείς να επισκεφθεί είναι το Πολεμικό Μουσείο στη Θεσσαλονίκη. Εκτός από την επίσκεψη αυτή καθ' εαυτή, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι δραστηριότητες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επίσκεψη. Από τις αναφερόμενες για το συγκεκριμένο μουσείο δραστηριότητες, όπως φαίνονται από το κείμενο που ακολουθεί, μπορούν να πάρουν οι εκπαιδευτικοί ιδέες για να τις εφαρμόσουν και σε άλλου είδους εκπαιδευτικές επισκέψεις.

Το Μουσείο

Ένα ταξίδι στο χρόνο ανάμεσα σε πάνω από 10.000 κειμήλια. Ανάμεσά τους η προκήρυξη του Αλέξανδρου Υψηλάντη και τα περίτεχνα όπλα των αγωνιστών του 21, έργα ζωγραφικής που απηχούν την ανδρεία των Μακεδονομάχων και το νέο έκθεμα του Μουσείου, το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης της Θεσσαλονίκης που αντανακλά το πνεύμα ομοψυχίας του 1912, διοράματα όπου αποτυπώνεται η τόλμη του εύζωνα και η αποφασιστικότητα της γυναίκας της Πίνδου. Τα κειμήλια αυτά πλαισιώνονται ενωτικά από τις συλλογές που κοιτούν στην προσφορά της τραγουδίστριας της Νίκης, την Σοφία Βέμπο, ενώ η σημαία που υποδέχθηκε τον ελευθερωτή ελληνικό στρατό το 1912 δεσπόζει στον ημιώροφο του κτιρίου και ενσαρκώνει τα ιδανικά που αποπνέουν τα εκθέματα στο σύνολό τους. Μέσα από αυτή την ανασύνθεση της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδος επιζητείται να στοχαστεί ο επισκέπτης και να διαγνώσει τον διαρκή αγώνα του Έλληνα και της Ελληνίδας για την ελευθερία και την επιβίωση.

Οι στόχοι του Μουσείου

Οι στοχεύσεις που οριοθετούν το πλαίσιο της λειτουργικότητας του ΠΜ, συνδυαστικά με το περιεχόμενο διδακτικό και εκπαιδευτικό σας έργο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, κινούνται στις ακόλουθες κατευθύνσεις :

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Αυτός εδώ ο Αύγουστος


Ο Αύγουστος του 2015 σχεδόν πέρασε και πήρε μαζί του ένα μεγάλο κομμάτι από το καλοκαίρι μας, από την ξενοιασιά μας, από την ασφάλειά μας. Είναι σημαντική η ασφάλεια, ακόμη και αν είναι εικονική, κι αν αποτελεί μια αυταπάτη. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πόσο ζωτική είναι για τα παιδιά η συναισθηματική ασφάλεια. Η σχολική χρονιά που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα θα είναι διαφορετική. Οι οικογένειες θα επιστρέψουν από ένα βαρύ καλοκαίρι σε έναν ακόμη βαρύτερο χειμώνα. Φέτος δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένη την ανεμελιά που συνοδεύει τον μαθητή που γυρίζει από τις καλοκαιρινές του διακοπές. Τα ακούσματα και ίσως ακόμη τα βιώματα των παιδιών και των εφήβων που θα υποδεχτούν τα θρανία θα έχουν σπείρει τον φόβο και την απαισιοδοξία για το αύριο. Κοντά στους μαθησιακούς στόχους οι εκπαιδευτικοί θα κληθούν να διαχειριστούν το διάχυτο άγχος που μεταφέρεται από την οικογένεια στο παιδί. Η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει αυτήν τη χρονιά να δουλέψει το θέμα της ψυχικής ανθεκτικότητας τόσο στα παιδιά όσο στους γονείς. Τους γονείς που μήνες τώρα μουρμουράνε ότι τα παιδιά τους θα αναγκαστούν να καταφύγουν στο εξωτερικό για να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Τους γονείς που εμπέδωσαν αυτήν τη θλιβερή πραγματικότητα μέσα σε λίγες μέρες. Από το τέλμα στο οποίο βρεθήκαμε δε θα μας βγάλουν ούτε εγχώριοι ούτε εισαγόμενοι πολιτικοί και πολιτικάντηδες. Θα βγούμε μόνοι μας, με την προϋπόθεση ότι θα βγούμε από τη χρόνια αδράνεια. Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε στους μαθητές την αισιοδοξία, όχι βασιζόμενοι σε φρούδες ελπίδες, αλλά διαμορφώνοντας ενεργούς πολίτες που θα αλλάξουν την Ελλάδα. Αυτός εδώ ο Αύγουστος είναι μήνας αναστοχασμού για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι οφείλουν να αναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους, την αποστολή τους και τις προτεραιότητές τους σε μια βαριά δοκιμαζόμενη κοινωνία.

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Δέκα "περίεργα" του Σουηδικού Εκπαιδευτικού Συστήματος

Πόσο αμήχανη είναι εκείνη η στιγμή που πηγαίνεις με τα παιδιά σου και αγοράζεις σχολικά είδη, σάκα, τετράδια, κασετίνες, μολύβια και την επομένη μαθαίνεις ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα χρησιμοποιηθεί.

Πόσο περίεργα ακούγεται η άποψη ότι "σημαντικότερο από το να διαβάσει το παιδί ένα σχολικό βιβλίο είναι να το παραδώσει στο τέλος της χρονιάς ανέπαφο όπως ακριβώς το παρέλαβε γιατί απλά αποτελεί δημόσια περιουσία". Πόσο οικεία μπορεί να είναι η εικόνα όταν πηγαίνεις να παραλάβεις τα παιδιά από το σχολείοπερασμένες έξι το απόγευμα και τα βρίσκεις να παίζουν Playstation με τους συμμαθητές τους μέσα στη σχολική τάξη. Πόσο παράξενο το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου να περιλαμβάνει βόλτα στο σχολείο και παιχνίδι στο γήπεδο ή το παγοδρόμιο τα οποία είναι ανοικτά και προσβάσιμα όλες τις ημέρες.

Είναι αλήθεια ότι η αρχική επαφή ενός Έλληνα γονιού με το Σουηδικό σύστημα εκπαίδευσης...

Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Καλοκαιρινή δημιουργικότητα παιδιών και γονέων


Το καλοκαίρι παιδιά και γονείς έχουν πολύ ελεύθερο χρόνο. Είναι λοιπόν μια θαυμάσια ευκαιρία αυτός ο χρόνος να γεμίσει με δημιουργικές δραστηριότητες, οι οποίες θα εμπλουτίσουν τα παιδιά με χρήσιμες εμπειρίες και επίσης θα συσφιχθούν οι σχέσεις γονέων και παιδιών. Η εμπλοκή γονέων και παιδιών σε δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης ευνοεί επίσης την ψυχοκοινωνική και γνωστική ανάπτυξη των παιδιών.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματία στις πιό κάτω 30+ ιδέες, που δανειζόμαστε από την Αμερική, για να γίνει το φετεινό μας καλοκαίρι ενδιαφέρον και δημιουργικό και γονείς να επενδύσουν εύκολα και ανέξοδα σε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους.

DIY Sidewalk Paint at Formula Mom (pictured)
Active Outdoor Games for Kids by 7 on a Shoestring (pictured)
5 Ways to Get Outdoors with the Kids by Simmworks Family
Sponge Balls by The Suburban Mom (pictured)
Bottle Cap Magnets by Long Wait for Isabella (pictured)
Make Your Own Magnets by Confessions of an Overworked Mom (pictured)
Throw a Messy Party by Around My Family Table (pictured)
Backyard Mini Golf at White House Black Shutters (pictured)
Family Photo Tree by Simply Stacie (pictured)
Sandbox Treasure Hunt by Desert Chica Ramblings (pictured)
Safety Pin Bracelet by About a Mom
Recycled Crayons by Crunchy Frugalista
Summer Fun Bingo by Creative Cynchronicity
Shell Necklace by The Kid’s Fun Review
Outdoor Color Match by Inner Child Fun
Soap Boat Races by i heart naptime
Making Giant Bubbles by tatertots & jello
Ice Boats by Reading Confetti
Painting with Water by The Frugal Girls
Highland Scottish Games by Head Ant
Baby Bubble Pool by Plain Vanilla Mom
Rainbow Slime by Teach Preschool
Popsicle Stick Park Bench by Jinxy Kids
Summer Passport Printable Activities by A Mom’s Take
Popsicle Stick Puzzles by The Project Corner
Colored Water Play by Little Pandas Playschool
Pretend Potions by The Chocolate Muffin Tree
Homemade Bubbles by Rust & Sunshine
Pool Noodle Play Date by Train Up a Child
Summer Fun Sailboats by Five Little Chefs
Easy to Make Colored Ice Cubes
Make Homemade Playdough with Kool-Aid
Paint Pet Rocks
Go on a Summer Scavenger Hunt
Make More Gigantic Bubbbles
Create a Summer Bucket List for Kids!
Squirt Gun Tie Dye with Juice
DIY Kiddie Car Wash

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Ιστορία της εκπαίδευσης

ΦΙΛΙΑΤΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 
ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ 1970-1971 
Α' ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ



Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στο σύγχρονο σχολείο

Ph. D Δημήτρης Α. Δρογίδης  Σχολικός Σύμβουλος Π.Ε Ημαθίας

(3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εταιρείας Επιστημών Αγωγής Δράμας με θέμα : Ο Εκπαιδευτικός και το έργο του : Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον 17 – 19 / 10 / 2008 Δράμα)

Είναι τόσο μεγάλες και συνεχείς οι μεταβολές στην εποχή μας, ώστε αναπόφευκτα πλέον και ως ανθρώπους, αλλά κυρίως ως δασκάλους μας επιβάλλεται να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας και να βρούμε μία νέα θέση μέσα στο σύγχρονο σκηνικό που πλέον είναι παγκόσμιο.

Η προσαρμογή του ατόμου στο νέο περιβάλλον είναι κατορθωτή πλέον μόνο με συνεχή και έντονη προσπάθεια. Η επιτυχής αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής σήμερα απαιτεί περισσότερες θετικές γνώσεις, μεγαλύτερη άσκηση των δεξιοτήτων, ισχυρότερα νεύρα, εντονότερη ενεργητικότητα, μεγαλύτερη και ταχύτερη βουλητική αντοχή και ευελιξία. Να γιατί η νέα θέση του σημερινού δασκάλου είναι το ζητούμενο και το άμεσο ερωτηματικό.

Ποιος είναι λοιπόν, ο μορφωτικός και ο ηθικός ρόλος του δασκάλου της εποχής που ζούμε; Παραμένει μέσα στη σύγχρονη κοινωνία θεμελιώδης η συμβολή της παιδείας όπως πριν ή όχι;

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Τη Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015 διεξάγονται σε όλη την επικράτεια οι ενδοσχολικές εκλογές οι οποίες θα δώσουν στους υποψηφίους διευθυντές των γυμνασίων και λυκείων το 1/3 των μορίων τους. Τα άλλα 2/3 έχουν ήδη προκύψει από αντικειμενικά κριτήρια.

Το σύστημα αυτό, που πριν από λίγες μόλις εβδομάδες ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων, δοκιμάζεται για πρώτη φορά. Είναι υποχρέωση όλων των εκπαιδευτικών να το αντιμετωπίσουν με απόλυτη υπευθυνότητα για να καταδειχθεί αν είναι άξιο και σωστό. Αν όχι, τότε πρέπει να ψάξει η σχολική κοινότητα να βρει ένα άλλο μοντέλο.

Με αυτές τις σκέψεις, ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους τους άξιους υποψηφίους, και περισσότερο ευχόμαστε καλά αποτελέσματα σε όλες τις Σχολικές Κοινότητες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για το συνολικό καλό των οποίων, κατά τη διετία 2015-2017, γίνονται αυτές οι εκλογές.
ΚΣ

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ...


Το πρωί της Τρίτης 9 Ιουνίου 2015 υποδεχθήκαμε στο γραφείο των καθηγητών του ΕΠΑΛ Ζωγράφου τους καθηγητές που - προερχόμενοι απο διαθεσιμότητα - ανέλαβαν και πάλι υπηρεσία.

Από τους εκπαιδευτικούς της τέως ΕΠΑΣ Ζωγράφου σφίξαμε και πάλι τα χέρια των: Ζαχαρούλας Νταλέ, Χρύσας Κοκκοράκη, Γιάννη Νοταρά, Νίκης Κουτίβα, Θανάση Κανελλόπουλου, Ευγενίας ΨαρράΑνδρέα Τσιγκρή, Τάσου Τερζόπουλου, Γιάννη Σταμπέλου, και Γιώργου Φουσέκη.

Επί της υποδοχής εκ μέρους της τέως ΕΠΑΣ, ήταν ο Μάριος Αντωνελάκης, η Παναγιώτα Σύψα και ο Κώστας Σταφυλάς. Ήταν επίσης αρκετοί καλοί συνάδελφοι και συναδέλφισες του ΕΠΑΛ. Ζωγράφου.

Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνησή μας που ξανασυναντήσαμε τον Ιατρό κ. Ιωάννη Νοταρά, ο οποίος τερματίσας ευδοκίμως τη σταδιοδρομία του, συνταξιοδοτείται εντός ενός μηνός. Του ευχόμαστε καλή συνέχεια στη ζωή του.


Ιωάννης Νοταράς, Ιατρός

Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Το 8ο Γυμνάσιο της Αθήνας, ένα ιστορικό σχολείο σε ένα ιστορικό οίκημα, όπου έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές Πατησιωτών, μας καλεί στη σχολική θεατρική του παράσταση.


Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ Α΄ΑΘΗΝΑΣ

Από τη Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής εστάλη στα σχολεια η ακόλουθη Απόφαση σχετικά με τις τοποθετήσεις στα σχολεία των καθηγητών που επανέρχονται από τη διαθεσιμότητα.                                                                                                                                                

ΘΕΜΑ :  «Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών  της  Δ/νσης Δ.Ε. Α΄ Αθήνας που επανέρχονται από τη διαθεσιμότητα»

Ο  Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής
      Έχοντας υπόψη:
1)     Τις διατάξεις του Ν. 4325/2015.
2)     Την υπ’ αριθ ΔΙΔΑΔ/Φ.42 Ε/4/οικ.17204/2-6-2015 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΑΔΑ: ΩΥΣΒ465ΦΘΕ-ΒΩΛ).
3)     Τις διατάξεις της υπ΄αριθ. 82092/Ε2/22-5-2015 (ΦΕΚ 945/τ.β΄/26-5-2015) Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΟΠΑΙΘ.
4)     Τις διατάξεις της υπ΄αριθ. 87080/Ε2/2-6-2015 (ΦΕΚ 1016/τ.β΄/3-6-2015) Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΟΠΑΙΘ.
5)     Το υπ’ αριθ. 88535/Ε2/4-6-2015 έγγραφο του ΥΠΟΠΑΙΘ με Θέμα: «Διευκρινίσεις επί της Διαπιστωτικής Πράξης επαναφοράς εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις θέσεις που κατείχαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα».
6)     Την υπ΄ αριθμ. 83906/Δ4/26-5-2015 εγκύκλιο του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.
7)     Τις διατάξεις της παραγράφου 13 του άρθρου 16 του Ν. 3467/τ.Α΄/2006.
8)     Την υπ’ αριθ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8-10-2002 Απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων «Καθορισμός των ειδικότερων καθηκόντων και αρμοδιοτήτων των προϊσταμένων των περιφερειακών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των διευθυντών και υποδιευθυντών των σχολικών μονάδων και ΣΕΚ και των συλλόγων των διδασκόντων» (Φ.Ε.Κ. 1340, τ.Β΄/16-10-2002), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
9)     Την υπ’ αριθ. 20/5-6-2015 πράξη του Π.Υ.Σ.Δ.Ε.  Α΄ Αθήνας.
10)  Την αρ. 9481/8-6-2015 Εισήγηση της Δ/νσης Δ.Ε. Α΄ Αθήνας

Αποφασίζουμε
 Την τοποθέτηση των παρακάτω εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Δ.Ε. Α΄ Αθήνας, που επανέρχονται από τη διαθεσιμότητα, στους κλάδους, τις ειδικότητες και σε οργανικές θέσεις στην περιοχή μετάθεσης  Α΄ Αθήνας  ως εξής:

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Γιάννης Πρίντεζης

Ο αγαπητός φίλος και καλός συνάδελφος Γιάννης Πρίντεζης, από την όμορφη Σύρο ορμώμενος, έχει κάνει στα δύο σχολεία που έχει υπηρετήσει σαν Διευθυντής, σπουδαία δουλειά. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία και στη νέα εκλογή της διετούς θητείας 2015-2017. ΚΣ

Ένα δείγμα της δουλειάς του φαίνεται και ΕΔΩ

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Η  3 Ιουνίου 2015 είναι μια χαρμόσυνη μέρα για όλη τη Δημόσια Επαγγελματική Εκπαίδευση της χώρας. Στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης με αριθμό 1016/3-6-2015 δημοσιεύονται τα ονόματα όλων των 1817 εκπαιδευτικών που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και τώρα επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο, στα Επαγγελματικά Λύκεια.

Κλείνει έτσι μια παρένθεση που είχε ανοίξει το καλοκαίρι του 2013 και ταλαιπώρησε τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους. Δυστυχώς, όταν ένα καρφί βγαίνει από τη πληγή, το σημάδι μένει. Και από ότι λένε οι ίδιοι οι καθηγητές που πέρασαν αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, οι πληγές από τη διαθεσιμότητα μένουν και θα παραμένουν για αρκετό χρόνο στις ψυχές τους.

Όσοι εκπαιδευτικοί είχαμε μείνει στα σχολεία κατανοούμε πλήρως όλη αυτή τη περιπέτεια, ξέρουμε ότι οι πληγές θα κάνουν το χρόνο τους για να γιατρευτούν, θέλουμε όμως να τους πούμε ότι η χαρά τους είναι και δική μας μεγάλη χαρά και δεν βλέπουμε την ώρα να τους ξαναδούμε και πάλι στο φυσικό τους περιβάλλον και να τους υποδεχθούμε με μια μεγάλη αγκαλιά και μια ανθοδέσμη.

Καλοί και αγαπητοί Συνάδελφοι της πρώην Επαγγελματικής Σχολής Ζωγράφου,

Ευγενία, Τάσο, Αμαλία, Ανδρέα, Χρύσα, Φώτη, Θανάση, Νίκη, Γιάννη, Κατερίνα, Ζαχαρούλα, Γαρυφαλλιά, Ελευθερία, Γιώργο και Φωτεινή

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ !

ΚΣ, ΙΜΑ, ΓΚ, ΕΚ, ΚΓ, ΓΣ, ΝΜ, ΓΣ, ΑΖ, ΛΜ

Το ΦΕΚ μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ

Από την π. ΕΠΑΣ Ζωγράφου





Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

5 Ιουνίου.

Είναι ωραίες οι φωτογραφίες της όμορφης - ακόμα - Ελλάδας μας, που δείχνουμε στα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά, τί κάνουμε, ο καθένας, για να κρατήσουμε αυτή τη χώρα καθαρή; αυτές τις καταγάλανες παραλίες, καθαρές; 
5 Ιουνίου. Παγκόσμια ημέρα για το Περιβάλλον.

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Γόμα: ένα όργανο που κάνει ζημιά

Ο Guy Claxton, καθηγητής στο Kings College του Λονδίνου ισχυρίζεται πως η γόμα - το λαστιχένιο αυτό εργαλείο των μαθητικών χρόνων - είναι "ένα όργανο που κάνει τελικά ζημιά". Ο καθηγητής γνωστικής ψυχολογίας ανέφερε στην Daily Telegraph πως οι γόμες "δημιουργούν μια κουλτούρα ντροπής για το λάθος. Είναι ένας τρόπος να λέμε ψέμματα στον κόσμο, αναφέροντας 'δεν έκανα κάποιο λάθος. Το έκανα σωστά από την πρώτη στιγμή'".

Όπως δηλώνει ο Claxton, είναι καλύτερα να αγκαλιάσουμε τα λάθη μας, γιατί αυτό συμβαίνει στο πραγματικό κόσμο. "Η παρατήρηση των λαθών που κάνει ένα παιδί είναι ιδιαίτερα σημαντική για την καλή διδασκαλία. Οι δάσκαλοι πρέπει να παρατηρούν όλες τις προσπάθειες των παιδιών, ώστε να μπορούν να τα κατευθύνουν".

Το βασικό επιχείρημα του καθηγητή, που προκάλεσε αναταραχή στα σχολεία, είναι πως με το να πιέζουμε τα παιδιά να αρνηθούν τα λάθη τους, αποτυγχάνουμε να τα προετοιμάσουμε για τον πραγματικό κόσμο, όπου λάθη μπορούν να γίνουν και να επιφέρουν και τις ανάλογες συνέπειες.

Εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Βασικής Εκπαίδευσης δεν βρήκε την ιδέα και τόσο κακή, τονίζοντας όμως πως η τελείως απαγόρευση θα αποτελούσε υπερβολικό μέτρο.

Από το: BBC

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΣΤΑ ΕΠΑ.Λ. ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΕΠΑ.Σ.

Σύμφωνα με το νόμο 4327/2015 επαναπροσλαμβάνονται όλοι εκείνοι οι εκπαιδευτικοί που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Σήμερα εστάλη από το Υπουργείο Παιδείας εγκύκλιος η οποία εξηγεί λεπτομερώς τη διαδικασία με την οποία θα ξανασυσταθούν στα ΕΠΑ.Λ. οι ειδικότητες που είχαν καταργηθεί. Η εγκύκλιος έχει ως εξής:

Οδηγίες περί της διαδικασίας επανασύστασης καταργηθεισών Ειδικοτήτων των ΕΠΑ.Λ. μετά την ψήφιση του ν.4327/2015 (Α΄ 50)

Σχετ.: Η με αρ. πρωτ. Φ8/56024/Δ4/06-04-2015 εγκύκλιος του Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ.

Σας ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 του ν.4327/2015 (Α΄ 50) «Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» επανασυστήνονται καταργηθείσες ειδικότητες της Δ/θμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Όπως προβλέπουν οι διατάξεις του προαναφερθέντος άρθρου, στις Ομάδες Προσανατολισμού με τους αντίστοιχους Τομείς και Ειδικότητες που ήδη προσφέρονται στα Ημερήσια και Εσπερινά ΕΠΑ.Λ. βάσει του ν.4186/2013 (Α΄ 193), προστίθενται και θα λειτουργήσουν από το σχολικό έτος 2015-2016 και οι ακόλουθες Ομάδες Προσανατολισμού με τους αντίστοιχους Τομείς και τις αντίστοιχες Ειδικότητες:

Ομάδα Προσανατολισμού Υγείας-Πρόνοιας και Αισθητικής-Κομμωτικής
Τομέας Υγείας – Πρόνοιας

1. Βοηθός Νοσηλευτή

2. Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων

3. Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

4. Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

5. Βοηθός Οδοντοτεχνίτη

6. Βοηθός Ακτινολογικών Εργαστηρίων

7. Βοηθός Φαρμακείου

8. Βοηθός Χημικών Εργαστηρίων και Ποιοτικού Ελέγχου

Τομέας Αισθητικής - Κομμωτικής

1. Αισθητικής Τέχνης

2. Κομμωτικής Τέχνης

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Το υποχρεωτικό μάθημα Soji No Jikan


Στην Ιαπωνία υπάρχει ένα μάθημα που όλα τα παιδιά Δημοτικών και Γυμνασίων είναι υποχρεωμένα να παρακολουθήσουν: το Soji No Jikan. Το Soji No Jikan δηλ. “Η ώρα της καθαριότητας“, είναι ένα διάστημα 15 λεπτών στο οποίο οι μαθητές καθαρίζουν τις αίθουσες διδασκαλίας. Και να πώς έχει το πρόγραμμα: αφού οι μαθητές φάνε το γεύμα τους, έχουν 30 λεπτά ελεύθερα για να παίξουν. Όταν τελειώσει αυτός ο χρόνος ακούγεται μία συγκεκριμένη μουσική από τα μεγάφωνα του σχολείου και όλα τα παιδιά αναγνωρίζουν ότι ξεκινά ο χρόνος του Soji No Jikan, συνήθως 1:30 – 1:45 μ.μ.

Συγκεντρώνονται λοιπόν στις ομάδες τους και στις αίθουσες που έχουν αναλάβει και αρχίζουν το καθάρισμα για ένα τέταρτο. Και καθαρίζουν όλο το σχολείο, όχι μόνο τις αίθουσές τους. Δηλ. υπάρχουν ομάδες που αναλαμβάνουν να καθαρίζουν το γήπεδο, τις τουαλέτες, την πισίνα, τα τζάμια, τους διαδρόμους κλπ. Κάθε παιδί που έρχεται στο σχολείο έχει τα δικά του εργαλεία καθαριότητας: κουρέλι, ξεσκονόπανο, σκούπα. Τώρα θα ρωτήσει κανείς, το κουρέλι τί χρειάζεται. Εξυπηρετεί το σφουγγάρισμα. Γιατί στα Ιαπωνικά σχολεία το σφουγγάρισμα δε γίνεται με σφουγγαρίστρες, αλλά με ένα κουρέλι στα τέσσερα!



Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ιστορία των Ελληνικών Σχολείων

Evans, 1955, πρωινό πλύσιμο χεριών σε σχολείο των Ιωαννίνων.
 

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Τα σχολεία του κόσμου

Από τα χωράφια και τα πάρκα, έως τις αίθουσες με tablet και ίντερνετ

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαπιστώσει κανείς τις ανισότητες στις συνθήκες ζωής που υπάρχουν ανάμεσα σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Μία ματιά σε μία σχολική αίθουσα, είναι ένα από αυτά.

Σε κάποιες χώρες, τα παιδιά κάθονται οκλαδόν σε πάρκα, ή σε αγρούς και κοιτάζουν έναν μαυροπίνακα, αν υπάρχει κι αυτός. Αλλού, πιτσιρικάδες πιάνουν από νωρίς στα χέρια τους tablet και διδάσκονται με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η Deutche Welle έκανε ένα φωτογραφικό αφιέρωμα από σχολικές αίθουσες σε όλο τον κόσμο, που αποκαλύπτει αυτές τις διαφορές.

Η Νότια Κορέα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα ψηφιακά μέσα για την εκπαίδευση. Υπολογιστές και διαδίκτυο υπάρχουν σε κάθε τάξη και η κυβέρνηση σκοπεύει να αντικαταστήσει όλα τα βιβλία με ηλεκτρονικά. Στις φτωχότερες οικογένειες, το κράτος δίνει δωρεάν tablet στα παιδιά.


Αλλού, μία τάξη αποτελείται απλά από έναν πίνακα και πάγκους για τους μαθητές. Σε σύγκριση με τους γείτονές της, η Γκάνα έχει χαμηλό ποσοστό αναλφαβητισμού, καθώς τα έξι πρώτα χρόνια του σχολείου είναι δωρεάν. Επίσημα, οι μαθητές πρέπει να πάνε στο σχολείο για εννιά χρόνια, αλλά τα περισσότερα παιδιά στο ύπαιθρο συχνά δεν μπορούν να μιλήσουν την επίσημη γλώσσα διδασκαλίας, τα αγγλικά.

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Οι ΝΕΕΣ διαδικασίες επιλογής Στελεχών Εκπαίδευσης

Ο νέος τρόπος επιλογής στελεχών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σύμφωνα με τη τροποποίηση του νόμου 3848/2010 έχει ως ακολούθως:

Το άρθρο 10 του ν. 3848/2010 (Α΄ 71) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

1. Για την πλήρωση των θέσεων των στελεχών της δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες μνημονεύονται στις επόμενες παραγράφους, επιλέγονται εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης με βάση πίνακες επιλογής, που καταρτίζονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου.
2. Για την επιλογή και τοποθέτηση στις παραπάνω θέσεις καταρτίζονται οι ακόλουθοι πίνακες επιλογής:
α) Διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
β) Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
γ) Προϊσταμένων διθέσιων και τριθέσιων νηπιαγωγείων,
δ) Διευθυντών τετραθέσιων και άνω νηπιαγωγείων,
ε) Προϊσταμένων διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων, στ) Διευθυντών δημοτικών σχολείων,
ζ) Διευθυντών γυμνασίων,
η) Διευθυντών Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.),
θ) Διευθυντών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.),
ι) Διευθυντών Εργαστηριακών Κέντρων (Ε.Κ.),

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Ημερίδα

Ημερίδα - "Υγεία και Ασφάλεια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση" 12 Μαΐου 2015

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (28 Απριλίου), το Κέντρο Τεκμηρίωσης Πληροφόρησης του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.) διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Υγεία και Ασφάλεια στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 12 Μαΐου 2015 και ώρα 09.00
στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου, Λιοσίων 143 & Θειρσίου 6, στον 3ο όροφο (σταθμός ΜΕΤΡΟ/ΗΣΑΠ: Αττική).

Σκοπός της ημερίδας είναι να αναδείξει τα θέματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του σχολικού περιβάλλοντος και τη σημασία της πρόληψης. Η ημερίδα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στους σχετικούς φορείς της Πολιτείας, καθώς και σε όλους τους εμπλεκόμενους στα θέματα υγείας και ασφάλειας.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Ο Δάσκαλος, κατά τον ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΠΑΠΑΝΟΥΤΣΟ


O δάσκαλος συνθλίβει το χρόνο μέσα του και παραμένει παιδί, από τον Ευάγγελο Παπανούτσο

Αυτός που παραμένοντας ενήλικος μπορεί να γίνεται παιδί και κάθε χρόνο με τα νέα παιδιά που έρχονται στα χέρια του να γίνεται παιδί.

“Δάσκαλος δεν είναι αυτός που μαθαίνει στα παιδιά μας τα σχολικά γράμματα, μουσική, καλούς τρόπους... Αυτά τα μαθήματα είναι εξωτερικά. Μένουν στην επιφάνεια σαν τα ρούχα που φορούμε.

Δεν εισχωρούν παράμεσα στην ψυχή μας, δεν μας πλάθουν, δεν διαμορφώνουν αυτό που λέμε προσωπικότητα: Πνεύμα, ήθος, χαρακτήρα. Εκτός αν εκείνοι που τα προσφέρουν δεν περιορίζονται στην απλή μετάδοση γνώσεων αλλά τα χρησιμοποιούν ως μέσα να για να πετύχουν το στόχο της διαμόρφωσης της προσωπικότητας.

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Το πρώτο TEDx Academy Youth είναι γεγονός

Πραγματοποιείται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη το πρώτο TEDx Academy Youth με τη στρατηγική συνεργασία του Ιδρύματος Λαμπράκη και του e-paideia. Στη φωτογραφία η Άννα Αποστολάκη από τα Χανιά αποδεικνύει πώς μια ομάδα μαθητών αναμορφώνει την πόλη τους.


Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Πρόσκληση σε τεχνολογική έκθεση σχολείου

             ΠΡΩΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Πρόσκληση τεχνολογικής έκθεσης 1ου ΕΠΑΛ Σαλαμίνας
Από Τρίτη 05-05-2015 έως Πέμπτη 07-05-2015

Κάνετε κλικ για μεγέθυνση

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΠΑΙΔΕΙΑ

Από σήμερα Δευτέρα συζητιέται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία θεσμικών φορέων, το Νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη Παιδεία. Τη Παρασκευή θα ψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή.


Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ιός κρυπτογράφησης

Από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο εστάλη στα σχολεία το ακόλουθο μήνυμα:

Μετά τα κρούσματα που αναφέρθηκαν τελευταία σας ενημερώνουμε για τους ιούς κρυπτογράφησης ransomware. 

Το ransomware ή ιός κρυπτογράφησης είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού ο οποίος, μολύνοντας τον υπολογιστή και οποιοδήποτε δικτυακό μέσο το οποίο είναι συνδεδεμένο σε αυτόν, κρυπτογραφεί όλα τα αρχεία που εντοπίζει. Τα αρχεία καθιστώνται μη προσβάσιμα και ο ιός ζητάει από τον χρήστη να πληρώσει «λύτρα» στον δημιουργό του ιού για να του αποσταλούν πληροφορίες για την αποκρυπτογράφησή τους.

Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κάποιος τρόπος ανάκτησης των κρυπτογραφημένων αρχείων, εφιστούμε την προσοχή σας ώστε, πέρα από τις πρακτικές σωστής χρήσης (ενημερωμένο antivirus, τακτικά windows updates) να κάνετε τακτικά λήψη backup των σημαντικών αρχείων σε εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο (είτε σε εξωτερικό σκληρό δίσκο που δεν βρίσκεται συνέχεια συνδεδεμένος στον υπολογιστή είτε σε DVD).

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή βοήθεια μπορείτε να επικοινωνείτε με την εξυπηρέτηση χρηστών του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Με εκτίμηση,
Ομάδα Αντιμετώπισης Περιστατικών Ασφαλείας του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ΑΠΘ 
Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση : 801-11-801-81 (2310 990109) 
Τηλεομοιοτυπία/ Fax: 2310 998492 
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: cert@sch.gr

Το εφημεριδάκι της Οικιακής Οικονομίας

Από το Γραφείο Συμβούλων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄Αθήνας εστάλη στα σχολεία το ακόλουθο μήνυμα:


Έκδοση 5ου τεύχους ηλεκτρονικής εφημερίδας Γραφείου Σχ. Συμβούλων Α’ Αθήνας – κλ. ΠΕ15 

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση σας στέλνω το 5ο τεύχος της ηλεκτρονικής εφημερίδας με τίτλο «Το εφημεριδάκι της Οικιακής Οικονομίας» που εκδίδει το γραφείο Σχολικών Συμβούλων Α Αθήνας - κλ. ΠΕ 15 σε συνεργασία: 
α/ με τις σχολικές μονάδες της αρμοδιότητάς του και 
β/ με τους καθηγητές κλ.15 που διδάσκουν το συγκεκριμένο μάθημα. 

Το «εφημεριδάκι της Οικιακής Οικονομίας» αναδεικνύει, όχι μόνο το έργο που επιτελείται στο εν λόγω μάθημα, αλλά και το ευρύτερο έργο της κάθε σχολικής μονάδας.

Για την έκδοση του 5ου τεύχους ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη Διευθύντρια του 51ου Γυμνασίου Αθηνών κ. Ραγκούση Αικατερίνη για την άμεση ανταπόκρισή της στην πρόταση συνεργασίας και την καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας κ. Λιάππη Αργυρώ.

Το τεύχος επισυνάπτεται: 
1/    ως συνημμένο σε μορφή pdf, 
2/ μπορείτε να το κατεβάσετε στον Η/Υ σας σε μορφή pdf πατώντας στο σύνδεσμο https://drive.google.com/file/d/0BwBCsKbSvtxFUjVHZHE4djJ3VUk/view?usp=sharing 
3/ ενώ, είναι και διαθέσιμο ως ψηφιακή εφημερίδα. στη διεύθυνση http://macrisocialsciences.blogspot.gr/2015/04/5.html 

Καλή Ανάγνωση 
Με εκτίμηση 

Δρ. Δήμητρα Μακρή 
Σχολική Σύμβουλος Δ.Ε. κλ. ΠΕ15 
Έδρα Δ/νση Δ.Ε. Α Αθήνας 
Ανάθεση: Δ/νση Δ.Ε. Γ Αθήνας, 
& Δ/νσεις Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνης, Λασιθίου





Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΕΦΤΑΣΕ


Η δεκαεπτάχρονη Βασιλική Καλογιάννη είναι μία από τους νέους 10 νέους που επιλέχθηκαν να μιλήσουν στη σκηνή του TEDxAcademy Youth 2015. Είναι μαθήτρια της Β’ Λυκείου και προετοιμάζεται για σπουδές στην Ιατρική! Αγαπά τη βιολογία, το τραγούδι, το βόλεϊ και τα βιβλία.

Πιστεύει στη διαφορετικότητα, στο ότι ο καθένας μας είναι ξεχωριστός και πρέπει να είναι περήφανος γι’ αυτό.

 Πιστεύει στην ανθρώπινη επιμονή και τα ανθρώπινα θαύματα. Δεν πιστεύει στην επίτευξη καταστάσεων επειδή το σύμπαν είναι μεγαλόψυχο, αλλά επειδή εμείς οι ίδιοι το επιθυμούσαμε αρκετά ώστε να επιμείνουμε.

Ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο οι άνθρωποι θα ζουν σεβόμενοι ο ένας τον άλλον, έναν κόσμο στον οποίο δε θα έχει σημασία το ύψος σου, το χρώμα του δέρματός σου, ο Θεός στον οποίο πιστεύεις ή το αν δεν έχεις ένα Υ χρωμόσωμα στο DΝΑ σου.

Γιατί ο σεβασμός δεν κάνει διακρίσεις, είναι ένα αναφαίρετο και πανανθρώπινο δικαίωμα.

Οι αιτήσεις συμμετοχής ξεκίνησαν! Εισιτήρια από 5 ευρώ! Παρακολουθήστε την εκδήλωση με τους μαθητές σας. Για να αγοράσετε τα εισιτήριά σας πιέστε εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το TEDxAcademy Youth 2015 θα βρείτε εδώ, καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του TEDxAcademy Youth, www.tedxacademy.com.

Το ΤEDxAcademy των Νέων θα γίνει την Τρίτη, 5 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς).

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟ

 
Στη Σιβιτανίδειο Σχολή λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας με έργα των μαθητών
που συμμετείχαν στον 8ο Διαγωνισμό Φωτογραφίας με θέμα
«ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ 2014».
Δίαρκεια έκθεσης 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ έως 8 ΜΑΪΟΥ.

Στο δείγμα φωτογραφία με θέμα την Ελπίδα από την
ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ, 18 ΕΤΩΝ, του ΓΕΛ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ.
 
 

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΕΝΑ ΕΥΚΟΛΟ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ ΠΕΙΡΑΜΑ

Ένα ενδιαφέρον αντικαπνιστικό πείραμα, που όλοι μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι μας, με μια ηλεκτρική σκούπα, ένα φίλτρο μηχανής καφέ, ένα κομμάτι χαρτόνι και ένα τσιγάρο. Ένα βίντεο που μπορούμε να δείξουμε στους μαθητές για να τους αποτρέψουμε από το κάπνισμα. Αυτή τη περίοδο, που γίνονται διάφορες εκδηλώσεις στα σχολεία.



https://www.youtube.com/watch?v=rp0PE8F3qd8

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Όταν τα παιδιά της Γης κάνουν διάλειμμα. Αποκαλυπτικές φωτογραφίες από τα προαύλια σε σχολεία ανά τον κόσμο. Αναδημοσίευση από την huffingtonpost.gr

Σχολείο, κουδούνι για διάλειμμα, δραπέτευση στο προαύλιο για λίγα λεπτά ξενοιασιάς. Η ίδια ψυχολογία για όλα τα παιδιά του κόσμου, από την Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, έως τη Λωρίδα της Γάζας και τη Σιέρα Λεόνε. Όμως οι διαφορές και οι αντιθέσεις μπορεί να είναι τεράστιες όσον αφορά στους προαύλιους χώρους των σχολείων όπου τα παιδιά θα αφεθούν για να παίξουν ελεύθερα.

Ο φωτογράφος James Mollison δίνει μια εικόνα των παιδιών αυτών και των χώρων που παίζουν στο φωτογραφικό του λεύκωμα, αλλά και στην έκθεση με τίτλο Playground. «Ζωντανά» φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη στιγμή που χτυπά το κουδούνι, ταξιδεύουν, αλλά και προβληματίζουν τον θεατή, σε σχολεία της Αργεντινής, της Βολιβίας, τη Ινδίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, του Νεπάλ και αλλού.

Ματιές σε ξένοιαστες στιγμές παιδιών γυμνασίου και λυκείου, αποκαλύπτουν, ταξικές, οικονομικές και πολιτισμικές διαφορές που χαρακτηρίζουν και τελικά διαμορφώνουν την εκπαίδευση σε σχέση με τη γεωγραφία.

ingle
Inglewood High School, Inglewood, California © James Mollison

play
Valley View School, Mathare, Nairobi, Kenya © James Mollison

Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Τα εγκαίνια μιας βιβλιοθήκης είναι σημαντικό γεγονός, ιδιαίτερα όταν αφορά Σχολείο και μάλιστα Δημοτικό. Γιατί από μικρά τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν την αξία του βιβλίου και τη σημασία μιας βιβλιοθήκης.

Στο Παγκράτι λοιπόν, κοντά στη Πλατεία Βαρνάβα, τη Παρασκευή 3 Απριλίου στις 6 το απόγευμα το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών εγκαινιάζει τη βιβλιοθήκη του.